Mestskí poslanci zvýšili daň z nehnuteľností

15.12.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavské mestské zastupiteľstvo schválilo dnes zvýšenie daní z nehnuteľností v priemere o 20 percent formou všeobecne záväzného nariadenia, ktoré platí od 1. januára 2012. Mestské zastupiteľstvo schválilo aj zmeny vo všeobecne záväznom nariadení o dani za užívanie verejného priestranstva.

Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) poďakoval stredopravým stranám v zastupiteľstve za podporu zvýšenia sadzieb. Zdôraznil, že zvýšenie dane má význam pre tvorbu vyrovnaného rozpočtu mesta v jeho súčasnej situácii, pre dlhovú službu a spoluprácu s mestskými časťami pri jej výbere. Toto volebné obdobie samosprávy ďalšie zvyšovanie nebude, vyhlásil Ftáčnik. O zvýšení daní rokoval primátor s poslancami mimo sály dnes pred začiatkom zastupiteľstva.

Poslanec Sven Šovčík (SDKÚ-DS, Most-Híd) pre TASR po hlasovaní uviedol, že boli pripravení podporiť zvýšenie, keď primátor zabezpečí podporu celého spektra v zastupiteľstve. Klub Smer-SD vydal však vyhlásenie, ktoré pravicu rozladilo a presvedčilo o tom, že takáto podpora nie je. "Ale počas dnešného rokovania klubu SDKÚ-DS a Most-Híd prevážila politická zodpovednosť za toto mesto nad politikárčením Smeru-SD," konštatoval.

V nariadení sú ponechané tri pásma sadzieb z dane - okrajové mestské časti, sídliskové mestské časti a katastrálne územie mestskej časti Staré Mesto. Zvýšenie dane prinesie mestu za pozemky spolu 665.000 eur, za stavby spolu 8,254 milióna eur a spolu za byty a nebytové priestory 1,224 milióna eur.

Najviac bola zvýšená daň za nebytové priestory o 75 percent, potom za ostatné stavby v priemere o 67 percent a na treťom mieste sú chaty na individuálnu rekreáciu - o 48 percent. V oblasti bytov daň stúpne o 17 percent. Naradenie obsahuje ustanovenie o znížení a oslobodení od dane z nehnuteľností v konkrétnych prípadoch.

V materiáli pre poslancov sa uvádza, že sadzby dane z nehnuteľnosti sa nemenili od roku 2005. V tomto období dosiahla inflácia približne 17 percent a mesto musí poskytovať služby občanom. Zvyšovanie dane je podľa mestskej samosprávy jedným z krokov v postupe ozdravovania financií po začatí úsporných opatrení v hospodárení v roku 2011.

Starosta najväčšej mestskej časti Petržalka Vladimír Bajan (nezávislý) pre TASR povedal, že samospráva pravdepodobne prijme jedného pracovníka na finančné oddelenie, ktorý bude v kontakte s mestským daňovým pracoviskom. "Budeme dovyhľadávať niektoré stavby, ktoré sa neocitli ešte medzi skolaudovanými," uviedol Bajan a odmietol politikárčenie vo veci dane z nehnuteľnosti.

Poslanci zvýšili aj daň za užívanie verejného priestranstva

Od 1. januára 2012 platí aj zvýšenie sadzby na 1 euro za každý m2 a deň za osobitne užívaný verejný priestor, na poskytovanie služieb na vybraných uliciach a námestiach v centre Bratislavy. Ak pôjde o vonkajšie sedenie k prevádzke, na inom verejnom priestranstve, než bolo uvedené, a ak je priestranstvo v správe hlavného mesta SR v mestskej časti Staré Mesto, je sadzba 0,80 eur/deň/m2.  Ďalšie zmeny sa týkajú zaujatia verejného priestranstva pre rozkopávkové práce, umiestnenie stavebného zariadenia.

Príjmy mesta Bratislava za užívanie verejného priestranstva v roku 2006 boli 995.000 eur, v roku 2008 - 1,951 milióna eur, v roku 2010 - 1,295 milióna eur.

(TASR)

Páčil sa vám článok?