Dúbravskí poslanci nezrušili ZŠ Nejedlého

14.12.2011
0
Páčil sa vám článok?

O zrušení Základnej školy na Nejedlého ulici rokovalo dnešné zastupiteľstvo bratislavskej Dúbravky. Tamojší miestny úrad navrhol možnosť jej úplného vyradenia zo siete škôl alebo zriadenie jej alokovaného pracoviska na inej ZŠ. V oboch prípadoch je riešenie k termínu 1. júl 2012.

Predkladateľ návrhu prednosta úradu Štefan Grman ho zdôvodnil znižovaním počtu žiakov v ostatných rokoch a nedostatočnými financiami na plynulé zabezpečenie chodu školy. Vyplýva to z informačného materiálu Perspektívy základného školstva v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti, kde sú hodnotené všetky štyri ZŠ od roku 2004. V tomto školskom roku pokračuje úbytok žiakov - je ich menej o 85, z toho v ZŠ Nejedlého takmer polovica - 41. Oproti školskému roku 2004/2005 poklesol počet žiakov z 2698 na súčasných 1760. Školy navyše sídlia vo vyše 30-ročných budovách, ktoré si vyžadujú nemalé finančné investície na rekonštrukciu.

"Tento materiál je zradný - je to informácia a pritom máme hlasovať o zrušení školy. Na komisii školstva nebol materiál takto predložený, ale hovorili sme aj o fámach o zrušení spomínanej školy. Členovia komisie boli proti jej zrušeniu," povedal predseda komisie školstva Andrej Guzy.

Bod programu o škole vyvolal rozpornú polemiku. Poslankyňa Marta Čarnogurská pripomenula, že jej chýba informácia o deťoch v materských školách a rajonizácia detí by sa mala dodržiavať, aby v jednej škole neotvárali tri prvé triedy a inde jednu. Peter Hanulík zapochyboval, či sa v budúcom roku prihlási aspoň desať detí do ZŠ na Nejedlého. Podľa ďalšieho poslanca Karola Zruneka je veľa detí v materských školách a bola by škoda zrušiť školu. Rovnaký názor prejavila poslankyňa Zdenka Zaťovičová.

"Na mestskej rade prednosta vôbec nehovoril o zrušení školy a tu sú už uvedené detaily s využitím jej jedálne i termíny vyradenia školy. Pritom je v Dúbravke veľká výstavba, kde prichádzajú najmä mladé rodiny," povedal člen rady Boris Hradecký. Diskutovali viacerí poslanci aj pracovníci školy a rodičia.

"Keď som tento materiál v piatok zbadala na internete s návrhom vyradenia školy, to bol pre mňa šok. Už druhý rok sme prijali po dve prvé triedy. Sme v kontakte s blízkymi materskými školami, odkiaľ deti perspektívne prídu k nám. Takéto rokovanie, ako je na zastupiteľstve, je prvý krok k nedôvere rodičov. Voľné priestory našej školy sa dajú po určitých úpravách využiť pre materskú školu," konštatovala riaditeľka ZŠ Nejedlého Edita Čičáková.

Občianka Anna Siváková povedala, že jej dieťa nemusí chodiť cez cestu, školu má blízko a ona je spokojná. Podľa nej škola už má kvalitné vedenie, vzmáha sa a niekto ju cielene chce zlikvidovať. "Je to nehorázne, že je tu návrh na zrušenie, ktorý neprešiel žiadnou komisiou," povedala Siváková. Predseda rady rodičov ZŠ na Nejedlého Martin Cirbus sa priznal, že do Bratislavy prišiel z východu. Predtým sa dlho zaujímal, kde môže umiestniť dieťa do škôlky a v Dúbravke našiel jedno voľné miesto. Tiež je proti zrušeniu tejto ZŠ.

Na záver poslanci všetkými 22 hlasmi schválili návrh poslanca Guzyho, aby ZŠ Nejedlého nebola zrušená. O pôvodnom návrhu prednostu úradu sa teda nehlasovalo.

(TASR)

Páčil sa vám článok?