Mesto plánuje zvýšiť dane z bytov a nebytov

1.12.2011
0
Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto Bratislava zvýši miestne dane. Návrh ráta so zvýšením cien za bytové a nebytové priestory. Uviedol to vo štvrtok primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

Návrh je predložený na verejné pripomienkovanie a do mestského zastupiteľstva by sa mal ako všeobecne záväzné nariadenie dostať na schválenie 15. decembra. Predpokladá zvýšenie daní za bytové priestory v priemere o 17 percent a za nebytové priestory okolo 75 percent.

"Mesto nezvyšovalo tieto dane od roku 2005. K opatreniu sa muselo pristúpiť pre ozdravenie verejných financií a zabezpečenie vyrovnaného rozpočtu mesta na roky 2012 až 2014. Ide o spoločný návrh odbornej komisie mesta, v ktorej boli primátor, starostovia mestských častí a zástupcovia poslaneckých klubov mestského zastupiteľstva. Aj po zvýšení budú v hlavnom meste tieto dane stále najnižšie spomedzi všetkých ostatných krajov na Slovensku," dodal Ftáčnik.

Zvýšenie daní bude diferencované podľa územného charakteru mestských častí. Najvyšší nárast bude v centre, v Starom Meste, o niečo nižší v širšom centre a najnižší v okrajových mestských častiach Bratislavy. Mesto predpokladá vyšší výber o 10 miliónov eur. Dosiaľ bol vo výške 44 miliónov eur. Približne polovica z príjmu zostane mestu, druhú polovicu si rozdelia mestské časti.

Napríklad, cena štandardného bytu o rozlohe 60 m2 by mala narásť od troch do štyroch eur. Rovnaká plocha nebytových priestorov od 27 do 36 eur. Za nebytové plochy sa nepovažujú len priestory na podnikanie, ale aj spoločné priestory v obytných domoch, ako sú schodiská, chodby či pivnice. Daň z týchto priestorov bude alikvotne rozpočítaná na obyvateľov domu. Ako doplnil primátor Ftáčnik, dôchodcom nad 70 rokov a držiteľom preukazu zdravotne ťažko postihnutej osoby bude možné daň znížiť o polovicu. S určitým znížením sa uvažuje aj v prípade viacdetných rodín.

(TASR)

Páčil sa vám článok?