Viedeň a Bratislavu spája kultúra a aj hospodárstvo

1.12.2011
0
Páčil sa vám článok?

Blízkosť v oblasti životného prostredia, kultúry a čoraz viac i v oblasti hospodárstva spája Viedeň a Bratislavu a vytvára os, ktorá je stredobodom silného stredoeurópskeho regiónu.

"Toto spojenie má veľký potenciál pre tento región, ktorý vyžaruje do svojho okolia," povedal pre TASR člen Viedenskej mestskej rady Harald Troch, ktorý sa 30. novembra zúčastnil tradičného viedenského kulinárskeho večera v Bratislave.

Podľa Trocha má Bratislava veľké znalosti o strednej a východnej Európe a vysiela do sveta vzdelaných ľudí. "Poznám slovenských vedcov, ktorí sú osobitnou skupinou dobre vzdelaných ľudí pracujúcich vo Viedni, ale nie je to jednosmerná ulica," konštatoval Troch. Títo ľudia sa zvyknú vracať domov a prispievať k rozvoju svojej domoviny. Cieľom je, aby vedecké ústavy a firmy poskytovali služby do Viedne, a takto to prinesie prospech rakúskej a slovenskej strane.

Hospodárska kríza sa podľa Trocha dotkla aj Viedne. Prejavila sa na príjmoch mesta, kde hrajú veľkú úlohu komunálne dane," vysvetlil. Ďalším aspektom je, že príjmy Rakúšanov skôr stagnujú alebo klesajú a klesá osobná spotreba Viedenčanov. V tejto situácii však rakúska metropola chce naďalej fungovať ako sociálne mesto.

Mesto Viedeň je veľkým vlastníkom bytov. Obnova bytového fondu pokračuje a je významným impulzom rozvoja. "Verejné rozpočty musia poskytovať impulzy hospodárstvu a tie sa obratom vracajú v prospech rozpočtov," priblížil Troch. Platí, že štát a mesto majú povinnosť poskytovať takéto impulzy, aby bolo možné dostať sa z dna vlastnými silami.

Člen Viedenskej mestskej rady Harald Troch sa stretol v stredu 30. novembra s námestníčkou bratislavského primátora Petrou Nagyovou-Džerengovou, hovorili spolu o sociálnej oblasti. Pred niekoľkými dňami sa Nagyová-Džerengová zúčastnila na konferencii vo Viedni o téme žien. Ocenila, že vo Viedni funguje samostatné oddelenie pre ženy a jeho operatívny rozpočet pre projekty je vo výške takmer 10 miliónov eur. "Majú napríklad zadarmo materské školy. To je iná politika, potrebujú integrovať deti prisťahovalcov, u nich je to aktuálna otázka," uviedla námestníčka.

(TASR)

Páčil sa vám článok?