Podľa primátora sa za rok zmenilo fungovanie mesta

30.11.2011
0
Páčil sa vám článok?

Zmenili sme fungovanie mesta Bratislava, otvorene sme hovorili o problémoch a poctivo sme ich riešili. Uviedol to primátor Milan Ftáčnik (Smer-SD) o roku svojho pôsobenia vo funkcii, od komunálnych volieb v roku 2010.

Podľa neho sa samospráva otvorila obyvateľom, urobila zásadné kroky v otázke dopravy. Konsoliduje financie, bez čoho nie je možné pristúpiť k rozvojovým programom v nasledujúcich rokoch. Verejný odpočet predloží Ftáčnik Bratislavčanom 8. decembra 2011.

V kľúčových veciach sa našla s mestským zastupiteľstvom (MsZ) zhoda, napríklad v Nosnom systéme MHD, rozpočte mesta či participatívnom rozpočte, povedal Ftáčnik o spolupráci s MsZ, v ktorom prevažuje pravica. O rozpočte mesta na rok 2012 bude primátor informovať verejnosť na budúci týždeň na tlačovej besede.

Komunálne obligácie nepovažujú poslanci za schodnú cestu, konštatoval Ftáčnik. Mesto sa do projektu obligácií nepustí podľa primátora pre zadlženie Bratislavy, v roku 2012 by mala byť jeho výška 60,4 percenta. "Nemôžeme hazardovať s výškou zadlženosti, chceme ju riešiť. Zatiaľ myšlienku komunálnych obligácií rozpracovávať nebudeme," priblížil primátor s tým, že mesto chce byť v súlade s ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti.

"V prípade mestských organizácií, pohrebníctva Marianum a Paming, sa poslanci priklonili k riešeniu, aby sme zrušili Paming a jeho činnosti pričlenili do organizácie Generálny investor Bratislavy," informoval Ftáčnik s tým, že s presunom sú spojené úspory. V súvislosti s mestským pohrebníctvom sú názory transformovať ho na spoločnosť s ručením obmedzeným so 100-percentnou účasťou mesta. K jeho transformácii príde, ak to poslanci podporia, predkladáme takéto materiály na decembrové zastupiteľstvo, avizoval primátor.

Pripravujeme podklady pre vypísanie súťaže na plán dopravnej obslužnosti pre Dopravný podnik Bratislava, v rozpočte na rok 2012 sme si na to vyčlenili peniaze, uviedol Ftáčnik na otázku TASR s tým, že plán bude obstaraný v roku 2012 s efektom od roku 2013. V súvislosti so súdnym pojednávaním 5. decembra 2011 so spoločnosťou Henbury Development o zmluvách o Parku kultúry a oddychu povedal, že mesto bude zastupovať jeho právnička a na budúcich pojednávaniach chce tam mať samospráva právnu kanceláriu. Proces jej výberu sa začal, uzavrel primátor Ftáčnik.

"Pripravujeme podklady pre vypísanie súťaže na plán dopravnej obslužnosti pre Dopravný podnik Bratislava, v rozpočte na rok 2012 sme si na to vyčlenili peniaze," reagoval Ftáčnik na otázku TASR s tým, že plán bude obstaraný v roku 2012 s efektom od roku 2013. V súvislosti so súdnym pojednávaním 5. decembra 2011 so spoločnosťou Henbury Development o zmluvách o Parku kultúry a oddychu povedal, že mesto bude zastupovať jeho právnička a na budúcich pojednávaniach chce mať samospráva právnu kanceláriu. Proces jej výberu sa začal, uzavrel primátor Ftáčnik.

"Na potrebu plánu dopravnej obslužnosti sme upozorňovali už v apríli. Ak by primátor bral naše slová vážne, plán už mohol byť dnes hotový a v roku 2012 mohla verejná doprava fungovať efektívnejšie," reagoval pre TASR predseda mestskej dopravnej komisie Jozef Uhler (SDKÚ-DS).

(TASR)

Páčil sa vám článok?