BKIS ocenilo päť propagátorov mesta Bratislava

22.11.2011
0
Páčil sa vám článok?

Výročné ocenenia za dlhoročnú aktívnu sprievodcovskú a vlastivednú činnosť i vytváranie pozitívneho obrazu Bratislavy u jej návštevníkov odovzdali dnes v Primaciálnom paláci trom sprievodcom a špeciálne ocenenia dvom ďalším osobnostiam.

"Je to jeden zo spôsobov poďakovania za vašu záslužnú prácu. Ste ľudia prvého kontaktu a od vás záleží, aký obraz zostane u návštevníkov, či budú mať záujem sa vrátiť," prihovoril sa na slávnostnom podujatí Deň bratislavských sprievodcov riaditeľ Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) Vladimír Grežo. Zároveň zdôvodnil, prečo s oceňovaním vlani začali. Okrem zarámovanej umeleckej listiny, ktorú BKIS pre túto príležitosť dalo vyrobiť, si laureáti prevzali novú knihu fotografa Karola Kállaya Moja Bratislava.

Prvým bol Vladimír Kraľovič. Je sprievodcom od roku 1971 a BKIS vypomáha aj ako člen skúšobnej komisie a lektor na kurzoch sprievodcov. Záslužná bola jeho činnosť v školskej súťaži Poznaj svoje mesto v rokoch 1975-1989.

Takmer 40 rokov sa sprievodcovstvu po meste venuje aj Alžbeta Sopušková. Ovláda tri jazyky, je lektorka vlastivedných kurzov, autorka skrípt a článkov o Bratislave, prednáša na Univerzite tretieho veku. "Stali sme sa ľubiteľmi Bratislavy a snažíme sa, aby aj iní boli hrdí na naše mesto," pripomenula jediná ocenená žena.

Tretím laureátom je Peter Malaschitz. Sprievodcovský kurz absolvoval v roku 1990 a od roku 1998 prednáša ďalším záujemcom o vlastivedného sprievodcu. Je tiež členom skúšobnej komisie a veľmi iniciatívny záujemca o históriu.

Špeciálnu cenu organizátori udelili dvom výnimočným spolupracovníkom BKIS, ktorí príležitostne robia aj sprievodcovskú službu, publikujú o Bratislave v tlači i knižne a všestranne sa venujú histórii a propagácii Bratislavy. Túto cenu si prevzali Štefan HolčíkJozef Haľko, ktorý sa venuje najmä prehliadkam Dómu sv. Martina, o ktorom napísal obsiahlu publikáciu.

"Prvýkrát som po Bratislave sprevádzal v roku 1957 Poliakov. Doteraz som neabsolvoval kurz sprievodcu po meste, ale nikdy som nesprevádzal za peniaze, takže som neporušil všeobecné záväzné nariadenie mesta," priznal sa Holčík, ktorý všeličo zaujímavé o hlavnom meste prezradil mnohým vzácnym zahraničným osobnostiam.

(TASR)

Páčil sa vám článok?