Poslanci vyzvali primátora rokovať o zvýšení dane

18.11.2011
0
Páčil sa vám článok?

Tri rozhodujúce poslanecké kluby v bratislavskom mestskom zastupiteľstve SDKÚ-DS a Most-Híd, KDH a SaS vyzývajú primátora Milana Ftáčnika (Smer-SD), aby hľadal podporu pre ním navrhované zvýšenie dane z nehnuteľnosti naprieč celým politickým spektrom v mestskom parlamente. Bratislavské zastupiteľstvo zasadne 15. decembra 2011, poslanci chcú rokovať ešte predtým.

Pravica zároveň na primátora apeluje, aby sa v tejto citlivej veci nepolitikárčilo. "Koalícia pravicových strán je ochotná rokovať s vedením mesta o tomto návrhu primátora a dôležitom kroku pre hospodárenie Bratislavy a Bratislavčanov. Kluby SDKÚ-DS a Most-Híd, KDH a SaS pristupovali a pristupujú k riešeniu finančnej situácie mesta zodpovedne a rovnako je to aj v prípade návrhu na zvýšenie dani," deklarujú poslanci, ktorí sa pod výzvu podpísali. Predseda klubu SDKÚ-DS a Most-Híd Ivo Nesrovnal, šéfka klubu Jarmila Tvrdá a predsedníčka klubu SaS Katarína Augustinič upozorňujú, že na zvýšenie dane z nehnuteľnosti treba dohodu všetkých poslaneckých klubov.

"Primátor Milan Ftáčnik považuje otázku zvyšovania miestnych daní, zvlášť dane z nehnuteľnosti, za takú, pri ktorej je nevyhnutná dohoda nielen so všetkými poslaneckými klubmi, stranami pôsobiacimi v bratislavskom zastupiteľstve, ale pred rozhodovaním o tejto téme je dôležité poznať aj názor verejnosti," reagoval pre TASR hovorca primátora Ľubomír Andrassy. Podľa jeho slov preto Ftáčnik veľmi zodpovedne informoval verejnosť o tom, že bratislavský magistrát na základe požiadavky a predchádzajúcej diskusie s mestskými poslancami i starostami mestských častí pripravuje návrh všeobecne záväzného nariadenia, ktorým sa navrhuje zvýšenie dane z nehnuteľnosti.

Andrassy pripomenul, že primátor v záujme otvoreného dialógu pri tejto zvlášť citlivej téme inicioval vytvorenie komisie, ktorá je zložená zo zástupcov politických strán, starostov a odborných pracovníkov magistrátu a ktorá posudzuje všetky možné alternatívy zvýšenia dane a ich dosah na rodinný rozpočet Bratislavčanov. "Milan Ftáčnik je presvedčený, že téma zvyšovania daní by nemala byť v dnešnej zložitej finančnej situácii mesta zneužívaná žiadnym politickým subjektom na populistickú agendu, vytĺkanie politického kapitálu. Dohoda v tejto téme je jedinou správnou cestou, ktorá môže pomôcť vedeniu samosprávy, primátorovi i poslancom, napĺňať programové priority slovenskej metropoly, riešiť každodenné problémy spojené so životom v meste," dodal Andrassy.

Ftáčnik 9. novembra 2011 oznámil, že hlavné mesto Bratislava bude pokračovať v konsolidácii financií a šetrení aj v roku 2012, kedy má mesto splatiť dlhy vo výške približne 30 miliónov eur a jeho rozpočet má byť vyrovnaný. Bratislava počíta podľa aktualizovaných údajov v budúcom roku s nárastom príjmu z daní fyzických osôb o deväť percent, čo sú asi štyri milióny eur.

"Ďalej bude šetriť na bežnom chode a vytvoríme prebytok približne 10 miliónov eur, konečné čísla budú známe na budúci týždeň a definitívne budú po schválení rozpočtu," vysvetlil primátor. Ďalším zdrojom príjmov bude zvýšenie predaja mestského majetku vo výške 14 miliónov eur a zvýšenie dane z nehnuteľností v priemere o 20 percent.

(TASR)

Páčil sa vám článok?