Bratislavčanov zrejme čaká zvyšovanie dane

16.11.2011
0
Páčil sa vám článok?

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (Smer-SD) ohlásil, že na decembrovom rokovaní mestského zastupiteľstva by mali poslanci rokovať o návrhu zvýšenia dane z nehnuteľností v priemere o 20 percent. Podľa primátora je to jedna z ciest, ako získať viac financií do mestského rozpočtu. Tou druhou by mohla byť privatizácia niektorých mestských podnikov.

V roku 2012 má hlavné mesto splatiť dlhy vo výške približne 30 miliónov eur a jeho rozpočet má byť vyrovnaný. Podľa primátora teda musia šetriť. Na základe najnovších prepočtov by mesto mohlo na budúci rok počítať s nárastom príjmu z daní fyzických osôb o 9 percent, čo sú asi 4 milióny eur. Ďalším zdrojom príjmov má byť zvýšenie predaja mestského majetku vo výške 14 miliónov eur a zvýšenie dane z nehnuteľností v priemere o 20 percent. „Bol to najmä tlak starostov mestských častí, ktorí sa vyslovili za to, aby sme o tom uvažovali," uviedol primátor s tým, že je pripravené všeobecno-záväzné nariadenie o dani z nehnuteľností. Mesto tak podľa neho získa ďalšie 4 milióny eur.

Ambíciou bratislavskej samosprávy nie je len ozdravovanie, konsolidácia, šetrenie, platenie dlhov a zabezpečenie bežného chodu mesta, ale aj nájsť peniaze na ďalší rozvoj mesta. „Nechcem byť primátorom mesta, ktorý bude štyri roky údržbárom. Chcem, aby sa mesto rozvíjalo napriek zložitej finančnej situácii," vyhlásil M. Ftáčnik.

Vedenie mesta predbežne diskutovalo s mestskými poslancami aj o privatizácii niektorých mestských podnikov. Do úvahy by pripadal predaj podielu v Odvoze a likvidácii odpadu, a.s., (OLO) či v Dopravnom podniku Bratislava, a.s., (DPB). Uvažuje sa tiež o predaji podielu Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, a.s., v dcérskej spoločnosti Infra Services, a.s.

Na to, aby sa zvýšila daň z nehnuteľností a predali sa podiely v mestských podnikoch, potrebuje primátor podporu mestského zastupiteľstva. V ňom majú väčšinu poslanci SDKÚ-DS, Most-Híd, KDH a SaS. V prípade zvýšenia dane z nehnuteľností sa zrejme spolieha na výzvu ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS), aby mestá a obce využili na financovanie chodu samosprávy miestne dane, najmä daň z nehnuteľností.

Najbližšie zasadnutie bratislavského mestského zastupiteľstva má byť 24. novembra, o návrhu na zvýšenie miestnej dane z nehnuteľnosti sa má rokovať 15. decembra 2011.

(brn)
Páčil sa vám článok?