NKÚ kontroluje samosprávy, ale bez sankcií

10.11.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská pobočka Najvyššieho kontrolného úradu SR za päť rokov svojho pôsobenia vykonala 140 kontrol. Boli zamerané na hospodárenie orgánov štátnej správy a samosprávy v Bratislavskom kraji s finančnými prostriedkami a majetkom štátu a územnej samosprávy a s finančnými prostriedkami Európskej únie.

„Najväčšie nedostatky sú najmä v rozpočtoch orgánov verejnej správy či inštitúcií a vo verejnom obstarávaní. Minulý rok sme vykonali kontrolu v Dopravnom podniku Bratislava, tam bolo najviac nedostatkov vo verejnom obstarávaní. V mestskej časti Staré Mesto bol problém s nakladaním majetku, na magistráte so zákonom o účtovníctve, s evidenciou majetku a nevysporiadanými pozemkami. Momentálne sa kontroluje Zimný štadión Ondreja Nepelu," uviedol Pavel Bočan, riaditeľ expozitúry Najvyššieho kontrolného úradu SR Bratislava. Výsledky kontrol sú zverejnené už aj na webovej stránke úradu www.nku.gov.sk.

 „Bratislavskú samosprávu kontrolujeme dvakrát do roka kvôli jej stanoviskám a kontrola hospodárenia sa robí pravidelne každé štyri roky, takisto aj magistrát. Niektoré mestské časti sme ešte nekontrolovali, a to Dúbravku, Vrakuňu, Podunajské Biskupice, Raču a Vajnory, no budeme sa snažiť ich zaradiť čo najskôr do plánu," informoval Bočan.

Kompetencie Najvyššieho kontrolného úradu sú podľa jeho predstaviteľov výrazné, avšak v prípade samospráv obmedzené. Úrad totiž neukladá sankcie, ale svoje nálezy iba postupuje Správe finančnej kontroly, ktorá musí urobiť kontrolu znova. Úrad dáva signál samosprávam, ktoré musia vyvinúť tlak na nápravu. Bočan však v obecných zastupiteľstvách nevidí veľkú snahu o nápravu, pretože v samosprávach je priveľa politiky.

Najvyšší kontrolný úrad si tento rok pripomína 250. výročie založenia Účtovnej dvorskej komory v cisárskom Rakúsku, ktorá je považovaná za jeho predchodcu. Zriadila ju Mária Terézia v roku 1761 a mala na starosti kontrolu štátnych financií a finančných tokov v monarchii.

Martina Chudá
Páčil sa vám článok?