Bratislavskí poslanci chcú skvalitniť život seniorov

27.10.2011
0
Páčil sa vám článok?

Mestské zastupiteľstvo Bratislavy schválilo dnes "Návrh projektového zámeru financovaného z Európskej únie pre seniorov – Seniori v európskom priestore" v rámci projektu cezhraničnej spolupráce INTERREG. Podľa Európskej komisie seniorský vek je nad 50 rokov.

Hlavným zámerom projektu je skvalitniť život bratislavských seniorov, opätovne ich vrátiť do aktívneho života a záujmu o dianie v meste, zabezpečiť im právo na dôstojný život a plnohodnotnú účasť v spoločenskom živote. Bratislava chce presadzovať myšlienku sociálneho mesta priateľského k seniorom, podporovať aktivity ponukou vzdelávania, cvičenia, kurzov na počítač, budovať kvalitu poskytovania sociálnych služieb a sledovať ich efektívnosť. Je to tiež súčasťou Plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta aj jeho Programových cieľov na roky 2011-2014.

Primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik v úvode rokovania o tomto bode zdôvodnil záujem zužitkovať skúsenosti z Viedne, s ktorou chce Bratislava v tejto problematike úzko spolupracovať. Predpokladaný rozpočet na projekt je vo výške 196.006 eur, spolufinancovanie Bratislavy - päť percent - predstavuje 9800 eur. Mesto plánuje vytvorenie Rady seniorov a jej pracovných skupín, stálej konferencie seniorov i vytvorenie stratégie aktívneho starnutia.

Medzi plánované aktivity patrí vytvorenie siete interaktívnych diskusných klubov, vzdelávacích a informačných centier v kluboch dôchodcov. Ide o významný krok v otvorení priamej komunikácie medzi magistrátom mesta a seniormi aj s osobami zodpovednými za riešenie problematiky obyvateľov mesta. V Bratislave je 27 klubov dôchodcov, deväť domovov dôchodcov a štyri penzióny pre dôchodcov.

(TASR)

Páčil sa vám článok?