STaRZ, Paming, GIB, Marianum a BKIS majú mať nových šéfov

26.10.2011
0
Páčil sa vám článok?

Vo štvrtok 27. októbra 2011 chce primátor Milan Ftáčnik (SMER-SD) predložiť na rokovanie mestského zastupiteľstva návrhy na menovanie nových riaditeľov piatich mestských rozpočtových organizácií - STaRZ, Paming, GIB, Marianum a BKIS.

Primátor navrhuje na riaditeľov týchto organizácií víťazov výberových konaní, ktoré boli na prelome septembra a októbra. Za riaditeľa Správy telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ) navrhuje Jozefa Pukaloviča, za riaditeľa Mestského investora pamiatkovej obnovy PAMING Andreja Petreka, za riaditeľku Generálneho investora Bratislavy (GIB) Danu Zálešákovú, za riaditeľa mestského pohrebníctva Marianum Jozefa Hlušeka a za riaditeľa Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) Tomáša Szaba.

Mesto Bratislava má celkom 11 príspevkových organizácií. Primátor sa však rozhodol vymeniť riaditeľov len piatich. Pôvodne malo mestské zastupiteľstvo vymeniť riaditeľov týchto piatich organizácií v júni, keď primátor po dohode s poslancami predložil návrhy na vymenovanie straníckych nominantov. Po búrlivej diskusii zastupiteľstva primátor návrhy stiahol a rozhodol, že funkcie obsadí výberovými konaniami.

V troch prípadoch však výsledky výberových konaní dopadli inak, ako sa dohodli rozhodujúce politické strany v júni. Napríklad výberové konanie na riaditeľa BKIS nevyhral stranícky nominant Pavol Murín (SDKÚ-DS), ale právnik Tomáš Szabo, výberové konanie na riaditeľa PAMING nevyhral Mário Schwab (SDKÚ-DS), ale bývalý starosta a pamiatkar Andrej Petrek a výberové konanie na riaditeľa pohrebníctva Marianum nevyhral Mário Partl (Most-Híd), ale neznámy manažér správy majetku Jozef Hlušek.

Výberové konania na riaditeľov piatich príspevkových organizácií vzápätí po zverejnení výsledkov spochybnil predseda najsilnejšieho poslaneckého klubu v mestskom zastupiteľstve Ivo Nesrovnal (SDKÚ-DS, Most-Híd). On sám bol vo výberovej komisii na riaditeľa BKIS a tvrdí, že víťaz výberové konania nespĺňa základné predpoklady. Magistrát na to reagoval upozornením, že poslanec Nesrovnal bol členom výberovej komisie a v priebehu výberového konania ani raz nespochybnil jej prácu či predpoklady kandidátov.

Keďže poslanecký klub SDKÚ-DS výsledky výberových konaní spochybňuje, je pravdepodobné, že primátorove návrhy vo štvrtok na rokovaní zastupiteľstva neprejdú.

(brn)
Páčil sa vám článok?