Primátor predstaví poslancom návrh komunálnych obligácií

23.10.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský primátor predstaví návrh komunálnych obligácií v pondelok 24. 10. 2011 mestským poslancom na uzatvorenom zasadnutí. Obligácie majú byť cestou, ako získať financie na splácanie starých dlhov a rozvojové programy.

Pre médiá to povedal primátor mesta Milan Ftáčnik (Smer-SD) s tým, že o obligáciách bude riadne rokovať zastupiteľstvo. Podľa neho klady tohto spôsobu financovania prevažujú nad zápormi.

"Je to v súvislosti s tzv. daňovým mixom, ktorý prešiel do druhého čítania v parlamente. Sťažuje nám to situáciu v konsolidácii mesta. Ročne máme platiť staré dlhy na úrovni 17 miliónov až 19 miliónov eur," vysvetlil primátor. Dodal, že po prijatí daňového mixu príde hlavné mesto o 13 miliónov eur.

Primátor Ftáčnik chce, aby spolu s poslancami hľadali odpoveď na otázku, z čoho bude mesto zabezpečovať rozvojové programy, keď budú sťažené možnosti konsolidácie. Ako príklady rozvoja uviedol rekonštrukciu Starého mosta, stavbu električkovej trate do mestskej časti Petržalka a ďalšie projekty, ako sú návrhy dopravných stavieb či parkov od mestských častí.

Predseda mestskej finančnej komisie Ivo Nesrovnal (SDKÚ-DS, Most-Híd) uviedol, že ďalšie rapídne zadlžovanie mesta v čase úverovej krízy je veľmi vážna vec a že komisii návrh nebol predložený.

(TASR)

Páčil sa vám článok?