Vysporiadanie pozemkov pre električku končí

21.10.2011
0
Páčil sa vám článok?

Majetkové vysporiadanie pozemkov v súvislosti s projektom výstavby bratislavského Nosného systému MHD je blízko k 100-percentnému vysporiadaniu. Povedal to bratislavský primátor Milan Ftáčnik (Smer-SD) vo štvrtok v rozprave mestského parlamentu o návrhu realizácie nosného systému.

Poslanecký klub SDKÚ-DS a Most-Híd pred rokovaním uviedol, že témy majetkového vyrovnania spolu so štátnou expertízou, právoplatným stavebným povolením či súladom projektu NS MHD s územným plánom mesta považuje za otvorené otázky. Po rozprave, v ktorej vystúpili viacerí odborníci aj zo štátnej správy, poslanci návrh jednomyseľne prijali.

Mesto rieši v súčasnosti záber 92 štvorcových metrov (m2) pozemkov v mestskej časti Petržalka s firmou BMC International, s. r. o., členom skupiny Grafobal Group, uvádza sa v materiáli, ktorým sa zaoberali poslanci. "Rokoval som s predstaviteľmi spoločnosti Grafobal, ktorá vlastní problematickú parcelu s rozlohou 92 m2. Správa je taká, že bude dohoda, nebude treba vyvlastňovať," konštatoval primátor s tým, že druhá strana si uvedomuje, že ide o stavbu potrebnú pre hlavné mesto.

Celková výmera pozemkov na vysporiadanie je 117.237 m2, z toho mesto má 112.179 m2 a ostatní vlastníci 5058 m2.

Stavebníkom NS MHD, stavby vo verejnom záujme, úsek Janíkov dvor - Šafárikovo námestie, 1. časti Bosákova ulica - Šafárikovo námestie, je Metro Bratislava, a. s., v ktorej je mesto Bratislava väčšinovým vlastníkom a menšinovým rezort dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Vzťah stavebníka k pozemkom sa mesto rozhodlo riešiť nájomnou zmluvou, aby stavebník mohol požiadať o stavebné povolenie. Návrh nájomnej zmluvy je pripravený, Metro Bratislava ho pripomienkovalo. Po prerokovaní u primátora bude návrh nájomnej zmluvy predložený do orgánov mesta ako prípad hodný osobitného zreteľa.

(TASR)

Páčil sa vám článok?