Poslanci dali zelenú električke do Petržalky

20.10.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislava bude prijímateľom nenávratných finančných prostriedkov na projekt Nosného systému MHD mesta Bratislava a jej regiónu - Hlavná stanica - Janíkov dvor, 1. časť Šafárikovo námestie - Bosákova ulica z Operačného programu Doprava (OPD) 2007-2013 týkajúceho sa integrovaných dopravných systémov. Na mimoriadnom rokovaní to jednomyseľne schválilo dnes bratislavské mestské zastupiteľstvo.

Poslanci odsúhlasili aj postupnosť prác v rámci 1. etapy Hlavná stanica - Janíkov dvor, 1. časť Šafárikovo námestie - Bosákova ulica v povrchovom variante s duálnou koľajou 1000 mm (električka)/1435 mm (železnica) a rekonštrukciu Starého mosta z mestskej časti Staré Mesto do Petržalky.

Súhlasili, aby si spoločnosť Metro Bratislava, a. s., (Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR má v nej 34-percentný podiel a mesto Bratislava 66-percentný podiel) vzala dlhodobý investičný úver vo výške vyše 9,13 milióna eur aj na zaplatenie zrealizovaných projekčných prác či investičnej činnosti. Do mestského rozpočtu budú zapracované financie na splátky úverov s príslušenstvom na úhradu časti nákladov na nosný systém MHD.

Poslanci prijali doplňujúci návrh Jozefa Uhlera (SDKÚ-DS), aby primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) preskúmal možnosť financovania projektu z Operačného programu Doprava (OPD), ak ho bude realizovať Metro Bratislava. Primátor má tiež na každom riadnom zasadnutí informovať o stave príprav 1. etapy Hlavná stanica - Janíkov dvor a o stave dokumentácie potrebnej pre podanie žiadosti o financie z OPD 2007-2013 na 1. časť 1. etapy NS MHD Šafárikovo námestie - Janíkov dvor.

Ako sa uvádza v materiáli pre poslancov, stavebné povolenie na 1. časť Šafárikovo námestie - Bosákova ulica má byť správoplatnené v januári 2012. Stavebníkom NS MHD, prevádzkového úseku Janíkov dvor - Šafárikovo námestie, 1. časť Bosákova ulica - Šafárikovo námestie je Metro Bratislava.

V rozprave vystúpil aj Marián Kolník, poradca ministra dopravy. Uviedol že, rezort podporuje projekt nosného systému MHD a upozornil na plnenie termínov, kde hrá úlohu tiež účasť Metra Bratislava. Suma za projekt nosného systému MHD vo výške 80 miliónov je na úrovni štátnej expertízy, ale súťažami ju možno znížiť, povedal.

Žiadosť o financie treba podať do marca 2012

Marec 2012 je termínom na podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok na projekt Nosného systému mestskej hromadnej dopravy v Bratislave a jej regióne. Povedal to dnes bratislavský primátor Milan Ftáčnik (Smer-SD) po tom, ako mestský parlament jednomyseľne odhlasoval na mimoriadnom zasadnutí, že mesto bude prijímateľom týchto financií. Podľa Ftáčnika sa to dá stihnúť, inak bude treba peniaze vrátiť.

Primátor ocenil, že poslanci posunuli nosný systém MHD do realizačného štádia a umožnili prípravu žiadosti o nenávratný príspevok. Samotná realizácia by sa podľa neho mala začať po pozitívnej odpovedi na žiadosť. "Ide približne o 80 miliónov eur, ktoré by mali stačiť na to, aby sme zrekonštruovali Starý most a postavili koľajovú trať zo Šafárikovho námestia na Bosákovu ulicu ako 1. etapu trate železničná Hlavná stanica - Janíkov dvor," uviedol primátor.

"Dúfame, že primátor všetky naše námietky akceptuje a spolu dosiahneme, že mesto získa financie na nosný systém," uviedol v reakcii poslanec Jozef Uhler (SDKÚ-DS, Most-Híd). Tento klub podľa neho vyjadril pred rokovaním obavy z otvorených otázok pri príprave nosného systému, ako sú súlad s územným plánom, potreba štátnej expertízy, termín stavebného povolenia a ďalšie.

Pri takýchto veľkých projektoch sa uplatňuje výnimka pri čerpaní financií. "Od podpisu žiadosti s riadiacim orgánom, ktorého predstaviteľom je rezort dopravy, môže prijímateľ prijímať prostriedky," konštatovala Eva Dulebová, generálna riaditeľka Sekcie riadenia projektov z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Ministerstvo musí žiadosť skontrolovať, bude tiež mesačne informovať Európsku komisiu o postupe. Dulebová predpokladá, že proces schvaľovania môže byť rýchlejší.

Spokojnosť s rozhodnutím poslancov prejavil aj starosta najväčšej mestskej časti Petržalka s vyše 100.000 obyvateľmi Vladimír Bajan, ktorej sa nosný systém priamo dotýka. Oceňujem snahu rezortu dopravy a verím, že sa všetko stihne, povedal. Projekt podporí dopravu zo štyroch z troch zadunajských mestských častí Bratislavy.

(TASR)

Páčil sa vám článok?