Predložia doplňujúci návrh k nosnému systému

20.10.2011
0
Páčil sa vám článok?

Doplňujúci návrh uznesenia, ktorý obsahuje kontrolný mechanizmus a urýchli prípravu projektu Nosného systému mestskej hromadnej dopravy v Bratislave, dnes predloží na mimoriadne rokovanie mestského zastupiteľstva spoločný poslanecký klub SDKÚ-DS a Most-Híd. Uviedol to predseda poslaneckého klubu Ivo Nesrovnal. Klub je pripravený v prípade potreby zvolať na túto tému ďalšie mimoriadne zastupiteľstvo.

Návrh klubu bude obsahovať pravidelnú kontrolu prípravy projektu a stavu dokumentov pre jeho včasnú realizáciu a aj získanie nenávratných financií z európskeho Operačného programu Doprava. Podľa primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-DS) je hodnota diela 80 miliónov eur a mesto bude musieť platiť DPH 16 miliónov eur ako príjemca, čo budú ďalšie náklady.

"Ak v marci 2012 nepôjde žiadosť do Bruselu s právoplatným stavebným povolením, štátnou expertízou, súladom s územným plánom mesta, dohodou s mestským časťami a majetkovo-právnym vysporiadaním, tak Európska komisia tú žiadosť zamietne," konštatoval Nesrovnal s tým, že materiál pre rokovanie obsahuje viaceré otvorené otázky, ktoré treba vyriešiť, aby projekt pokračoval. "Napĺňajú sa naše obavy, že projekt je nepripravený" pokračoval Nesrovnal.

Spolu s predsedom komisie dopravy Jozefom Uhlerom (SDKÚ-DS, Most-Híd) sa zhodujú na tom, že nosný systém MHD je kľúčový prvok pre ďalší rozvoj Bratislavy a mestský parlament chce tento projekt. "Od marca upozorňujeme na riziká a nedostatky, ktoré sú v projekte," dodal Uhler.

(TASR)

Páčil sa vám článok?