Poslanec spochybnil výber riaditeľov mestských podnikov

19.10.2011
0
Páčil sa vám článok?

Mestský poslanec Ivo Nesrovnal (SDKÚ-DS) spochybnil výsledky výberového konania na riaditeľa Bratislavského kultúrneho a informačného strediska, ako aj na riaditeľov ďalších mestských organizácií. Primátor Milan Ftáčnik (Smeru-SD) to odmietol s tým, že návrhy na nových riaditeľov predloží na rokovanie mestského zastupiteľstva 27. októbra 2011.

O zverejnenie životopisov uchádzačov o post riaditeľa Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS), ktorí postúpili do druhého kola výberového konania, žiada mestský poslanec Ivo Nesrovnal (šéf poslaneckého klubu SDKÚ-DS, Most-Híd) bratislavského primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD).

Nesrovnal tak urobil v otvorenom liste, ktorý dnes poskytol médiám. "Ide o to, aby si bratislavská odborná a kultúrna verejnosť mohla sama urobiť kvalifikovaný obraz o tom, koho chcete navrhnúť za riaditeľa BKIS, kto má zodpovedať za kultúru v Bratislave," mieni Nesrovnal, ktorý sa zúčastnil na výberovom konaní ako člen výberovej komisie za poslanecký klub.

Ďalej uviedol, že kandidát, ktorého vybrala v druhom kole výberová komisia, zložená väčšinou z úradníkov magistrátu, nespĺňa základné predpoklady. Nesrovnal očakával, že konanie bude čo najtransparentnejšie, aby sa odborná a kultúrna verejnosť mohla dôstojne zúčastniť na výbere najvhodnejšieho kandidáta.

Poslanec zároveň žiada primátora aj o zverejnenie životopisov všetkých ďalších vybratých kandidátov na funkcie riaditeľov mestských rozpočtových organizácií, na ktoré sa uskutočnili výberové konania. "Prosím, aby ste príslušné životopisy zverejnili ešte pred zastupiteľstvom, ktoré bude o tejto záležitosti rozhodovať," uzatvára Nesrovnal.


Primátor spochybnenie výberových konaní odmieta

Bratislavský primátor Milan Ftáčnik (Smeru-SD) predloží na rokovanie mestského zastupiteľstva (MsZ), ktoré bude 27. októbra 2011, materiál o piatich výberových konaniach na posty riaditeľov mestských organizácií a výsledky hlasovania vo výberových komisiách.

Pre TASR to dnes uviedol hovorca bratislavského primátora Ľubomír Andrassy v reakcii na otvorený list mestského poslanca Iva Nesrovnala (šéf klubu SDKÚ-DS, Most-Híd) primátorovi, v ktorom žiada zverejniť životopisy kandidátov na post riaditeľov mestských organizácií, medzi nimi aj Bratislavského kultúrneho strediska (BKIS), aby si verejnosť mohla urobiť obraz o kandidátovi. Podľa jeho názoru kandidát na riaditeľa BKIS, ktorého vybrala komisia, nespĺňa základné predpoklady.

"Primátor Ftáčnik dôrazne žiada poslanca Nesrovnala, aby nespochybňoval priebeh transparentných výberových konaní tým, že prekrýva svoje zlyhanie na úrovni Bratislavského samosprávneho kraja v súvislosti so súťažou na predaj objektu," povedal ďalej hovorca. Poslanec bol od začiatku prítomný pri tvorení piatich výberových komisií a nenamietal spôsob ich ustanovenia, dodal.

Nesrovnal bol členom výberovej komisie na riaditeľa BKIS a ani raz počas výberového konania nespochybnil jej prácu a jeho priebeh, uviedol ďalej hovorca. "Priebeh výberových konaní začal spochybňovať až po tom, keď neprešiel jeho tajný kandidát priamo prepojený na SDKÚ-DS," konštatoval Andrassy. Súčasťou prihlášky do výberového konania bol aj štruktúrovaný životopis. Životopisy všetkých kandidátov na riaditeľa BKIS mal poslanec Nesrovnal k dispozícii, mohol ich bez problémov rozdať koaličným partnerom, ktorémukoľvek poslancovi, uzavrel Andrassy.

(TASR)

Páčil sa vám článok?