Primátor nechce premiestňovať sochy dejateľov

12.10.2011
0
Páčil sa vám článok?

Významné symboly histórie slovenského národa, medzi ktoré nepochybne patrí súsošie štúrovcov na nábreží Dunaja, sa nemôžu stať podľa primátora Milana Ftáčnika (SMER-SD) súčasťou šachovej partie podporovateľov či odporcov umiestnenia sochy Márie Terézie v metropole.

Podľa primátora nie je správne zamieňať jeden symbol iným, premiestňovať sochy najväčších národných dejateľov len preto, že v minulosti boli niektoré verejné priestranstvá mesta spájané s inými významnými udalosťami, napríklad Korunovačnými slávnosťami.

Vedenie mesta chce preto s aktivistami združenými v Bratislavskom okrášľovacom spolku diskutovať o iných, alternatívnych miestach pre osadenie sochy Márie Terézie, ktorá bola pred 260 rokmi korunovaná za panovníčku práve v Bratislave, ako je Námestie Ľudovíta Štúra. Diskusia okrášľovacieho spolku pritom môže byť dobrým základom pre takýto otvorený dialóg, pretože generuje nielen negatívne, ale aj pozitívne reakcie občanov a prispieva k tomu, že o dôležitých veciach sa nerozhoduje za zatvorenými dverami.

Dnešná diskusia o možnosti osadenia sochy Márie Terézie zároveň poukázala na fakt, že slovenskej metropole chýba ucelenejší pohľad na otázku umiestňovania sôch, pamätníkov či pamätných tabúľ. Primátor Ftáčnik preto inicioval vypracovanie celomestskej koncepcie, ktorá zadefinuje pravidlá, za akých sa bude diskutovať a rozhodovať o umiestňovaní pamätníkov na území mesta. Magistrát už dnes totiž eviduje niekoľko podnetov. Ide napríklad o iniciatívu na osadenie sochy neznámeho vojaka, vybudovanie pamätníka k odkazu udalostí z novembra roku 1989 alebo návrh na umiestnenie súsošia sv. Cyrila, Metóda a Gorazda.

(TASR)

Páčil sa vám článok?