Mestská časť Dúbravka má vlastné múzeum

24.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Dúbravka počas prebiehajúcich víkendových hodov otvorila svoje múzeum. Nové kultúrne zariadenie sídli v zrekonštruovanej budove bývalého rodinného domu s pivničnými priestormi, priestranným dvorom a záhradou. V objekte bude aj Klub dôchodcov a organizácia Matice slovenskej.

Návštevník Dúbravského múzea sa dozvie o histórii bývalej dedinky ešte pred jej prvou písomnou zmienkou v roku 1573. Medzi medzníky v dejinách Dúbravky patrí rok 1768, keď bol vyhotovený urbár obce. V roku 1807 sa stala samostatnou farnosťou, o dva roky neskôr dedinu vyplienili napoleonské vojská. Ďalšou pohromou pre obyvateľov bola cholerová epidémia (1831 a 1839) či posledná fáza prusko-rakúskej vojny - bitka pri vedľajšej časti Lamač (1866). Medzi nové dejiny patrí 1. apríl 1946, keď sa Dúbravka stala súčasťou Bratislavy a v roku 1952 začala do nej premávať MHD a obec bola napojená na mestský vodovod.

Na Dúbravských hodoch dnes prebieha súťaž hasičských družstiev, hodový šachový turnaj i tradičná súťaž vo varení guláša. Popoludní pred Domom kultúry (14.30 h) starosta Ján Sandtner slávnostne otvorí hodové slávnosti strihaním hroznového strapca a na pódiu sa až do 22. hodiny vystriedajú rôzne hudobné, tanečné a folklórne skupiny. Kultúrny program do 23. hodiny bude aj na druhom pódiu, na Žatevnej ulici pri Miestnom úrade. Tam sa záujemcovia zabavia aj v nedeľu (25.9.) popoludní pri moderovanom programe, ktorý vyvrcholí o 21. hodine ohňovou šou. V oboch spomínaných priestoroch nechýbajú stánky s občerstvením a rôznym sortimentom.

(TASR)

Páčil sa vám článok?