Mesto predalo majetok elektronickou aukciou

22.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská samospráva zrealizovala pri predaji majetku prvú obchodnú súťaž s využitím elektronickej aukcie. Znalecká cena za predávaný mestský pozemok na Čalovskej ulici bola stanovená na 78 000 eur, pričom vďaka e-aukcii sa konečná suma vyšplhala na 125 000 eur.

Vďaka elektronickej aukcii sa zvýšila nielen znalecká, ale taktiež najvyššia obálková finančná ponuka o 20 percent. Do septembrovej verejnej súťaže sa prihlásili dvaja záujemcovia a najvyššia ponúkaná kúpna cena bola 100 000 eur. Oproti znaleckej cene, ktorá bola základom pri priamych predajoch realizovaných bývalým vedením mesta, samospráva využitím e-aukcie zvýšila finančnú hodnotu predávaného pozemku až o 47 000 eur.

Mesto Bratislava doposiaľ využívalo aukcie len pri súťažiach týkajúcich sa obstarávania tovarov, služieb a stavebných prác. Primátor Milan Ftáčnik vydal v auguste rozhodnutie, ktorým stanovil pravidlá pre využívanie e-aukcií aj pri predajoch majetku. Víťazov súťaží tak vygenerujú transparentné súťaže, pričom mesto tak môže za svoj majetok získať nielen najvyššiu reálnu cenu na trhu, ale zároveň celý súťažný proces je pod väčšou verejnou kontrolou.

(TASR)

Páčil sa vám článok?