BSK upravil výšku úhrad v sociálnych zariadeniach

24.6.2011
0
Páčil sa vám článok?

Zmenami úhrad za užívanie obytných miestností s príslušenstvom určených pre poskytovanie sociálnych služieb odkázaným osobám sa zaoberali poslanci na dnešnom zasadaní zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).

Zmena výšky úhrad sa najviac dotkne klientov zariadení pre seniorov ubytovaných samostatne v nadrozmerných bytoch s obytnou plochou nad 37 štvorcových metrov. "Takéto byty sa nachádzajú v DSS Rača a DSS Pezinok. Z celkového počtu 97 klientov, ktorých sa táto situácia týka, len 30 klientov poberá v zariadeniach aj stravu a iba piatim je poskytovaná pomoc pri odkázanosti, ostatní ju odmietli," uviedla podpredsedníčka BSK Gabriella Némethová.

BSK v prerokovanom všeobecne záväznom nariadení navrhol stanoviť výšku úhrady za užívanie podlahovej plochy obytnej miestnosti s príslušenstvom na 170 eur mesačne. Aj po zvýšení by BSK na tieto úhrady doplácal takmer 70.000 eur ročne zo svojho rozpočtu.

Navrhovaná zmena sa nepáčila niektorým seniorom, ktorí obytné priestory v DSS Rača a Pezinok užívajú. Svoj nesúhlas prišli prejaviť protestom na rokovanie zastupiteľstva. Okrem iného požadovali, aby sa zmluva o užívaní bytových priestorov na dobu určitú zmenila na dobu neurčitú. Podľa právnej analýzy BSK by sa tým však zásadne zmenil charakter sociálneho zariadenia v bytových priestoroch na nájomné byty, ktoré by mohli užívatelia obývať spolu s rodinnými príslušníkmi. BSK by tak v podstate stratil priestory na poskytovanie sociálnych služieb odkázaným osobám, lebo takéto priestory by bol povinný previesť do vlastníctva len tomuto nájomcovi. Na druhej strane vystúpili pred poslancami aj takí seniori, ktorí súčasnú sociálnu politiku BSK ocenili.

(TASR)

Páčil sa vám článok?