Primátor nekomentuje kroky polície v kauze PKO

22.6.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský primátor Milan Ftáčnik nebude komentovať aktivity orgánov činných v trestnom konaní, pretože rešpektuje ich nezávislosť. Pre TASR to dnes povedal primátorov hovorca Ľubomír Andrassy na margo informácie denníka Nový čas, že polícia žiada o zbavenie imunity bývalého primátora mesta Andreja Ďurkovského, súčasného parlamentného poslanca.

Denník uvádza tiež, že návrh vyšetrovateľa odišiel v týchto dňoch na Generálnu prokuratúru SR. Ak by prokurátor návrh vyšetrovateľa akceptoval, o prípadnom vydaní poslanca Ďurkovského na trestné stíhanie by rozhodoval parlament.

Polícia vedie v kauze Parku kultúry a oddychu (PKO) stíhanie pre trestný čin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Denník informoval, že po tom, ako mestské zastupiteľstvo odsúhlasilo predaj pozemkov pod PKO, vtedajší primátor Ďurkovský vydal povolenie na zbúranie samotnej stavby. Na to však nemal mandát.

"Zároveň chce (primátor, pozn. TASR) zdôrazniť, že každý verejný činiteľ si musí byť vedomý aj trestnoprávnej zodpovednosti za svoje rozhodnutia," uviedol Andrassy. Ak bude mesto požiadané, aby poskytlo súčinnosť vo veci PKO, tak poskytne všetky dostupné informácie a dokumenty, ktoré má mesto k dispozícii, dodal hovorca.

Hlavné mesto zverejnilo na svojej stránke aj žaloby majiteľa pozemkov na nábreží pod PKO - developéra Henbury Development na Bratislavu, ktorý chce postaviť projekt Nové PKO. Podľa Andrassyho vyjadrení príslušná žaloba nešpecifikuje presné kroky či súvislosti, na základe ktorých má mesto zaplatiť takmer 30 miliónov eur. Konštatoval, že hlavné mesto ukončilo verejnú diskusiu o PKO a ekonomicko-právnu analýzu. Má pripravenú aj urbanisticko-architektonickú analýzu využitia celého nábrežia s výsledkami verejnej diskusie. Mestskí poslanci by mali 30. júna rozhodnúť o PKO. "Ukazuje sa, že mesto bude v maximálnej možnej miere komunikovať s investorom o čo najširšom zachovaní objektu PKO, a o dosiahnutí dohody o tom, ako má vyzerať tento vzácny priestor na nábreží Dunaja," uzavrel Andrassy.

Mestské zastupiteľstvo schválilo predaj pozemkov pod PKO firme Henbury Development v roku 2005 za 9.325.750,21 eura s tým, že 4.979.087,83 eura uhradí kupec do 30 dní od podpísania kúpnej zmluvy oboma stranami a 4.346.662 eur zaplatí vecným plnením - výstavbou promenády. Tú má po kolaudácii odovzdať do vlastníctva mestu. Počas pôsobenia vo funkcii primátora bol Ďurkovský členom KDH.

(TASR)

Páčil sa vám článok?