Vajnory preferujú polozapustený tunel

22.6.2011
0
Páčil sa vám článok?

O tom, prečo Vajnory presadzujú polozapustený variant v rámci výstavby nultého okruhu Bratislavy D4 a aké dôsledky pre obyvateľov by malo povrchové riešenie, sme sa pozhovárali so starostom Vajnor Jánom MRVOM (SDKÚ-DS).

- Polozapustený variant riešenia nultého okruhu potrebujeme, aby vytvoril membránu medzi nami a rozvojovými časťami regiónu Senca a Pezinka. Nechceme však, aby povrchový variant išiel na osemmetrovom vysokom vale nad terénom, kadiaľ by nonstop jazdili kamióny, čím by sa zhoršilo už aj tak zlé životné prostredie pri Vajnoroch. V blízkosti trasy sa navyše ráta aj s výstavbou v Nemeckej doline a Pod hájom. Chceme preto, aby bol urobený variant, ktorý ráta v okolí Vajnor s trasou nultého okruhu zapustenou a prekrytou-presypaným tunelom.

Nezabrzdí alebo neoddiali požiadavka Vajnor celý projekt okruhu?

- Uvedomujeme si, že tento variant bude drahší, ale stavba sa stavia na sto-dvesto rokov a ovplyvní mnoho generácií po nás. Nezdá sa mi, že by presadzovanie našej požiadavky intenzívne ovplyvnilo projekt. Z hľadiska posudzovania vplyvov na životné prostredie vyšiel Národnej diaľničnej spoločnosti ako najvhodnejší variant 7C, čo je povrchový, nám zase 7B, ktorý je polozapustený a navyše chráni životné prostredie pred hlukom či exhalátmi. Nemôžeme ako najdôležitejší argument brať financie.

Máte už nejaké ohlasy na presadzovanie polozapusteného variantu?

- Nejde o nový návrh, presadzujeme ho už dávno. Sám som za polozapustený alebo zapustený variant trasy vedúcej popri Vajnoroch. Bývalá starostka chcela, aby bola trasa okruhu vedená v lokalitách obcí Lozorno - Senec - Pezinok. U mňa nejde o žiadnu zmenu postoja. Doteraz sa riešila hlavne otázka, či pôjde nultý okruh za Vajnormi alebo až cez Senec a Pezinok.

Aké najväčšie negatíva vidíte v prípade výstavby povrchového variantu?

- Prípadnou výstavbou osemmetrového valu by sa zmenila celá scenéria krajiny. Vajnory budú uzatvorené zo severu jurskou cestou, z juhu diaľnicou D1 a železnicou, z východu by boli násypom od Čiernej vody. Bol by to monolit, ktorý zmení psychohygienu obyvateľov. Naproti tomu polozapustený variant by priniesol presypaný tunel s vegetáciou, ktorou by prechádzali ľudia, ale aj zvieratá.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?