Geoportál bratislavského kraja sa rozšíri

21.6.2011
0
Páčil sa vám článok?

Geoportál Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) sa rozšíri, do mapy bude zahrnuté širšie územie aj za hranicami regiónu. Po novom budú môcť aktualizovať informácie v geografickej databáze aj priamo obce v rámci kraja. "Aby bol geoportál a údaje v ňom maximálne aktuálne, komunikujeme a spolupracujeme so starostami obcí," povedal predseda BSK Pavol Frešo.

Portál pomáha pri orientácii v regióne, poskytuje rôzne typy údajov, ako je napríklad účelová katastrálna mapa, uličný a adresný systém obcí v bratislavskom regióne či digitálnu ortofotomapu. Záujemcom poskytuje aj trojrozmernú scénu kraja. "O tento geoportál sa príležitostne opierajú záchranné a hasičské zložky, ktoré sa podľa neho orientujú a pracujú s ním. Ďalší význam je v tom, že sa dajú pridávať iné vrstvy, respektíve mapy, ktoré sú orientované na konkrétnu oblasť," priblížil Frešo.

Užívateľ si bude môcť vybrať oblasť záujmu, vrstvu, ktorá ho zaujíma a pozrie si ju na podklade, ktorý ho zaujíma. V praxi to znamená, že záujemca si vyhľadá napríklad najkratšiu trasu, tiež cyklotrasy, turistické chodníky, územný plán regiónu, lesné cesty či vlastné užívateľské vrstvy miest a obcí kraja. V súčasnosti BSK obstaráva nový územný plán regiónu, súčasťou portálu by mal byť v roku 2013.

BSK má najviac pokryté územie schválenou územnou plánovacou dokumentáciou obcí v rámci Slovenska. Zo 73 obcí v kraji má schválený územný plán 66 obcí, čo predstavuje 90,4 percenta. Ďalšie dve obce majú rozpracovaný územný plán a päť obcí ho zatiaľ nemá spracovaný. Geoportál spustil kraj v roku 2007, o rok neskôr bol rozšírený o Tematickú kartografickú mapu a aplikáciu Inteligentný uličný a adresný systém (IUAS). Odvtedy sa údaje pravidelne každý štvrťrok aktualizujú.

K dnešnému dňu zaznamenal portál viac ako 320.000 návštevníkov a ich počet stále rastie. Počas prvého polroka 2011 je priemerná denná návštevnosť portálu približne 700 užívateľov. Geoportál BSK je súčasťou projektu vytvorenia informačného systému verejnej správy s využitím moderných technológií a financií z Európskej únie.

(TASR)

Páčil sa vám článok?