Pozemok na Krasovského zatiaľ nepredali

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislavské mestské zastupiteľstvo minulý týždeň nerokovalo o predaji pozemku na Krasovského ulici v Petržalke, pretože zastupujúca starostka Petržalky Viera Kimerlingová svoj súhlas s predajom stiahla.

Mestskí poslanci mali rokovať o predaji pozemku v priestore medzi štadiónom Artmedie a Einsteinovou ulicou, kde sa už v súčasnosti začala výstavba 18-poschodového polyfunkčného domu a zastavať sa má aj vedľajšia plocha s lesíkom, na ktorej má vyrásť ďalší polyfunkčný dom, dva hotely a obchodné centrum. O predaji budú rozhodovať zrejme až noví poslanci, zvolení do mestského parlamentu v decembrových komunálnych voľbách.

Proti výrubu už dlhšie protestujú ochranári a pod petíciu za jeho záchranu sa podpísalo približne 14-tisíc občanov. Minulý týždeň časť územia zarasteného stromami a kríkmi vyhlásili ochranári za územie chránené občanmi po tom, ako lesík obkolesili stovky ľudí živou reťazou. Za záchranu demonštrovali aj priamo na zasadnutí mestského zastupiteľstva. Obvodný úrad životného prostredia totiž už dávnejšie zamietol odvolanie ochranárov proti rozhodnutiu povoliť výrub 112 stromov. Zachovať sa má len 33 kusov drevín. Ten istý úrad zamietol v júli tohto roka aj žiadosť, aby bol lesík vyhlásený za územie chráneného krajinného prvku. Úrad okrem iného argumentoval tým, že v platnom územnom pláne mesta je väčšina územia určená na občiansku vybavenosť a okraj západnej časti územia tvorí špecifickú ochrannú zeleň.

Hlavný architekt Bratislavy Štefan Šlachta si myslí, že ide o školský príklad ignorovania verejného záujmu. Podľa neho Sad Janka Kráľa stále viac a viac zvierajú obruče novej zástavby a je tu šanca ju prelomiť. Tu nejde o parčík na Krasovského, tu ide o budúcnosť Sadu Janka Kráľa, konštatoval Š. Šlachta.

Podľa ochranárov Bratislavčania v súčasnosti bojujú o zachovanie dvoch desiatok zelených plôch a úrady minulý rok povolili asi 360 výrubov.

Na pozemku na Krasovského ulici sa stavia na základe územného rozhodnutia, ktoré bolo vydané pre spoločnosť STAVO-ing, s.r.o., 16. júna 2005 a stavebné povolenie nadobudlo právoplatnosť 29. marca tohto roka.

Páčil sa vám článok?