Vajnory neschcú výstavbu D4 v povrchovom riešení

30.5.2011
0
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia mestskej časti Bratislava - Vajnory kategoricky nesúhlasia s iným vedením nultého okruhu D4, ako je variantné riešenie 7b s polozapusteným, prekrytým tunelom pri Vajnoroch. Vznikol v tomto smere už aj petičný výbor, v ktorom figurujú traja poslanci miestneho zastupiteľstva za SDKÚ-DS.

Petícia žiada vedenie nultého okruhu D4 vo variante 7b. "Ostatné varianty, ako aj Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS) preferovaný variant 7c sú pre Vajnory neprípustné a majú mimoriadne nepriaznivý vplyv na vzhľad krajiny a nenávratne zmenia jej ráz. Povrchový variant na vale by mimoriadne nepriaznivo vplýval na psychohygienu obyvateľov a už aj tak zlé pohodlie bývania. Stavebné prvky novej D4 s mostom nad D1 vo výške 15 m a potom prudké klesanie na osemmetrový vysoký val, ktorý má byť konštantný pozdĺž celého územia Vajnôr, je pre miestnych obyvateľov neprípustný," povedal dnes pre TASR starosta Vajnôr Ján Mrva (SDKÚ-DS).

Vajnorčania súhlasia len s alternatívou polozapusteného a prekrytého tunela po celej dĺžke popri obci. "Požadujeme, aby našu petíciu akceptovalo pri rozhodovaní Ministerstvo životného prostredia SR a chceme zaviazať investora NDS, aby naše podmienky zapracoval do svojej projektovej dokumentácie pre územné konanie. "Naša požiadavka o polozapustenosti a prekrytí diaľnice, tak ako to dovolí režim podzemných vôd bez jeho narušenia, je legitímna a žiaduca. Možno odborníkom hydrologické podmienky nepovolia stavbu zapustiť technicky tak, ako si to predstavujeme. Ale to neznamená, že budeme súhlasiť s otvoreným povrchovým, alebo nadzemným riešením D4, ktorá by sa napojila ponad diaľnicu D1 k Ivanke pri Dunaji," dodal Mrva.

Vajnory sa pritom všemožne usilujú, aby sa nultý diaľničný obchvat D4 začal stavať čo najskôr. Naviazal by na seba tisíce tranzitujúcich vodičov z Čiernej Vody a od Pezinka na diaľnicu, ktorí by tak už nemuseli prechádzať Vajnorami. Lokalita v tomto smere medzi Bratislavou a Pezinkom cez Slovenský a Chorvátsky Grob je dosiaľ sprístupnená jedinou úzkou cestou, ktorá prechádza cez historické jadro Vajnôr. Denne ju už teraz využíva vyše 20.000 vodičov. Pritom celé Vajnory majú 5000 obyvateľov.

(tasr)

Páčil sa vám článok?