Opravujú sa regionálne cesty na zvýšenie bezpečnosti

2.5.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislava 2. mája (TASR) - Zlepšenie dopravy, údržba a oprava komunikácií a mostov je jednou z priorít Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) aj v tomto roku. V krajskom rozpočte je na to vyčlenených takmer 11,4 milióna eur. Na rekonštrukciu ciest a mostov je to päť miliónov eur, na bežnú údržbu 6,4 milióna eur.

Vlani bolo na údržbu a opravu komunikácií vo vlastníctve kraja rozpočtovaných celkovo 8,7 milióna eur. "Minulý rok sa nám i napriek kríze podarilo opraviť tri mosty v bratislavskej župe. Jednou z priorít kraja je aj v tomto roku infraštruktúra, preto sme päťnásobne zvýšili rozpočet na rekonštrukciu ciest a mostov. Dôvodom je najmä zvýšenie ich bezpečnosti," povedal predseda BSK Pavol Frešo. Kraj má vo vlastníctve 130 mostov a 511,72 km ciest II. a III. triedy.

Rekonštrukcie ciest sa budú vykonávať najmä na najviac opotrebovaných úsekoch, pričom sa bude prihliadať na dopravný význam komunikácií. Súčasťou rekonštrukcií bude aj úprava kanalizačných vpustí a kanalizačných poklopov, jarkov, cestných napojení, vodorovného a zvislého dopravného značenia.

BSK v tomto roku plánuje spevniť svahy na ceste pri horskom priechode Pezinská Baba, rekonštruovať cestu vedúcu cez Modru, tiež cestu z Vajnôr do Slovenského Grobu, ako aj cestu smerom na Chorvátsky Grob, ktorá sa s ňou v polovici križuje. Kraj plánuje aj opravu ciest v Dunajskej Lužnej, v Zohore, pred obcou Nová Dedinka, za obcami Veľké Leváre - Závod, Zohor - Láb. V rekonštrukciách sa tiež počíta s odvodnením cesty a vystavaním priepustu pred obcou Viničné, ako aj s opravou mosta v obci Zálesie.

Frešo uviedol, že Bratislavský kraj ako jediný z krajov nemôže na rekonštrukcie a opravy ciest a mostov čerpať eurofondy. Jediný externý zdroj, ktorý kraj využíva, sú úvery alebo iné kapitálové príjmy. V januári 2008 BSK podpísal úverový rámec na čerpanie približne 23,2 milióna eur z Európskej investičnej banky (EIB). Možnosť čerpania je do roku 2013. Na rekonštrukcie a opravy ciest a mostov bolo z úveru EIB v roku 2010 čerpaných 800.000 eur, pre rok 2011 je plánované čerpanie okolo 4,17 milióna eur.

(TASR)


Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Páčil sa vám článok?