Starostovia odmietajú zvýšenie dane z nehnuteľností

30.4.2011
0
Páčil sa vám článok?

Zámer na zabezpečenie príjmov miestnych samospráv cestou zvýšenia sadzby dane z nehnuteľností o 50 percent, ako to navrhuje Ministerstvo financií SR v rámci konsolidačných opatrení pre rozpočet verejnej správy v rokoch 2012 až 2014, je pre starostov bratislavských mestských častí neprijateľný.

Svoj názor prezentovali v piatok 29. apríla na rokovaní Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta SR Bratislavy.

"Návrh východísk rozpočtu verejnej správy na roky 2012 až 2014 je dôležitý materiál," konštatoval predseda združenia, starosta Petržalky Vladimír Bajan. "Sú však v ňom naznačené vážne redukcie. Kým na jednej strane vidíme jednoznačný predpoklad zvýšenia daní z nehnuteľností, na druhej strane sa črtá úbytok príjmov z daní z príjmov fyzických osôb".

Zámer siahnuť obciam na daň z príjmov fyzických osôb a zároveň radikálne zvýšiť daň z nehnuteľností odmietol na rokovaní združenia aj primátor Milan Ftáčnik. Postoj bratislavských starostov je v súlade s názorom Rady Združenia miest a obcí Slovenska.

Predmetom rokovania bola aj novela stavebného zákona, a to z hľadiska jej dopadu na rozpočet verejnej správy. Kým totiž podľa spracovateľov návrh zákona nebude mať priamy dopad na štátny rozpočet, rozpočty obcí či vyšších územných celkov, odborníci na úrovni miestnej samosprávy to vidia inak. Upozorňujú na to, že ak má novelizovaný zákon priniesť predpokladaný efekt aj v praxi, obce budú nútené vybaviť stavebné úrady personálne i technicky, pričom tieto zvýšené náklady by mal obciam uhradiť štát. Regionálne združenie však nemieni ostať iba pri kritike. V krátkom čase bude na jeho pôde spracovaný legislatívny návrh, ktorý by mal umožniť získať peniaze na zvýšené výdavky stavebných úradov po uvedení novely stavebného zákona do života.

Regionálne združenie bude v blízkom čase pracovať na návrhu priorít investičných zámerov na území mesta. Pri jeho tvorbe bude vychádzať z priorít a potrieb jednotlivých mestských častí, ktoré podklady majú dodať do júna. Na vypracovanie takéhoto materiálu vyzval starostov primátor s tým, že konečné rozhodnutie bude na poslancoch mestského zastupiteľstva. Svoju výzvu odôvodnil tým, že mesto nemôže len splácať dlhy, ale musí i budovať.

TASR o tom informovala hovorkyňa združenia Alžbeta Klesnilová.

(TASR)


Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Páčil sa vám článok?