Ústretové gesto čakajú aj od primátora

6.4.2011
0
Páčil sa vám článok?

S predsedom komisie finančnej stratégie pre správu a podnikanie s majetkom mesta a súčasne mestským poslancom Ivom NESROVNALOM (SDKÚ-DS) sme sa pozhovárali o novom rozpočte mesta, jeho rizikách, ale aj o tom, prečo mestskí poslanci rozpočet nakoniec podporili.

- S rozpočtom sme spokojní približne na polovicu. Jeho riziká sú predovšetkým v príjmovej časti, kde sa nám zdá nadhodnotená suma kapitálových príjmov z predaja majetku a tiež nevieme, ako dopadne výber z príjmu daní fyzických osôb. Je to však politická zodpovednosť primátora, aby očakávania ktoré nastavil tak vysoko, aj naplnil.

Prečo ste teda napriek tomu rozpočet podporili?

- Rozpočet sme posunuli ďalej, pretože si myslíme, že mesto sa potrebuje stabilizovať. Z našej strany išlo o ústretové gesto voči primátorovi. Stále totiž nie sú viceprimátori, nie je mestská rada, primátor blokuje dozorné rady podnikov a poslanci nad nimi nemajú kontrolu. Napriek tomu sme toto ústretové gesto urobili a teraz očakávame také gesto aj od primátora.

Sú za týmto gestom aj nejaké následné dohody s primátorom?

- Svoje návrhy sme už dali a chceme sa chopiť svojej zodpovednosti aj svojich mandátov. Poslanci sú zvolení, aby vykonávali svoj mandát ako viceprimátori, ako členovia mestskej rady, ako členovia mestských orgánov. Primátor, žiaľ, naše návrhy blokuje z čisto ideologických dôvodov.

Rozpočet neráta v kapitálových výdavkoch s projektmi, prečo?

- S výnimkou jedného projektu domova dôchodcov v Petržalke sú kapitálové výdavky zmrazené. Projekty však nezaniknú všetky, v bežnom výdavkovom rozpočte sú v tomto roku pre organizácie mesta peniaze. Tie im umožnia bežnú prevádzku, ale bez veľkých kapitálových výdavkov.

Z akého dôvodu ste zmenili kompetencie presúvania peňazí?

- Pôvodný návrh predpokladal priveľké kompetencie primátora pri presúvaní financií v rámci rozpočtu bez vedomia zastupiteľstva. Podľa vlastnej úvahy mohol nakladať so 14,1 miliónmi eur. Päťpercentný limit, ktorý si určil, sme zrušili a primátor musí predkladať štvrťročne správy o rozpočtových opatreniach.

Zhováral sa Robert Lattacher
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?