Domové samosprávy podporujú koľajový projekt

5.4.2011
0
Páčil sa vám článok?

Združenie domových samospráv vyzýva bratislavských mestských poslancov ako aj Bratislavský samosprávny kraj a ministerstvo dopravy, aby podporovali spoločný koľajový projekt v Bratislave. Pre agentúru SITA to uviedol podpredseda združenia Marcel Slávik.

Podľa neho môže spoločný koľajový projekt v Bratislave ako jediný pomôcť vyriešiť dopravné problémy mesta a regiónu. "Treba hľadieť s víziou na cieľový stav v roku 2025 a rozmýšľať, ako si podeliť práce medzi mesto, štát a vyšší územný celok a rozložiť ich v čase, aby výsledkom bol ucelený integrovaný koľajový systém," uviedol Slávik. Združenie sa stotožňuje aj s návrhom predsedu mestskej dopravnej komisie Jozef Uhlera, ktorý jednoznačne stanovuje, že električka nebude rozvojový impulz a územný plán mesta sa má zmeniť v priestore pri Chorvátskom ramene na centrálny mestský park.

Združenie sa však nestotožňuje s názorom primátora a spoločnosti Metro Bratislava, že električka môže plniť funkcie nosného systému. "Obávame sa, že takýto projekt nemôže byť financovaný z Operačného programu doprava. Električka je izolovaný systém, ktorý dopravné problémy nevyrieši, ale ich zakonzervuje a v dôsledku masívnej stavebnej činnosti, ktorú má pritiahnuť, ešte problémy spôsobí," uviedol Slávik.

Združenie preto vyzvalo mestských poslancov ako aj samosprávny kraj a ministerstvo, aby boli pri svojej činnosti a rozhodovaní zodpovední a volili európske riešenia prospešné aj celej Bratislave a regiónu. Združenie tiež žiada realizovať finálny variant koľajovej dopravy v Petržalke a centre plne podpovrchový, ktorý bude plne prepojiteľný so železnicami a regiónom a zmeniť územný plán mesta tak, aby pri Chorvátskom ramene bol centrálny mestský park a využitie na šport a rekreáciu.

Združenie domových samospráv reprezentuje približne 10 000 Petržalčanov. Je od začiatku činné a aktívne v komunálnom živote Petržalky a Bratislavy; iniciovalo mnoho projektov ako je napríklad Petržalská okrášľovacia iniciatíva, čistota kontajnerových stojísk, projekt Bezpečné bývanie a ďalšie.

(sita)

Páčil sa vám článok?