Petržalka vyzvala na podporu nosného systému

23.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

Petržalskí poslanci vyzývajú poslancov bratislavského mestského zastupiteľstva, aby na marcovom zasadnutí podporili snahu mesta uchádzať sa o prostriedky z eurofondov na riešenie nosného dopravného systému.

Poslanci Petržalky výzvu schválili na poslednom zasadnutí zastupiteľstva. Predložil ju zástupca starostu Petržalky Martin Miškov. "Zahoďte politické tričká, v prvom rade sme Bratislavčania. Buďme tí, ktorí nehovoria, ale konajú pre budúcnosť hlavného mesta," píše sa vo výzve.

Ako sa ďalej vo výzve uvádza, situácia v mestskej hromadnej doprave, nielen v Petržalke, je dramatická. V Petržalke podľa znenia výzvy sídlia významné spoločnosti s veľkým počtom zamestnancov z celého mesta, tisícky ľudí z iných mestských častí tu navštevujú zdravotnícke zariadenia, chodia sem za nákupmi či oddychom a sídlia tu viaceré vysoké školy. "Všetci títo ľudia si zaslúžia Vašu podporu a Vaše zásadné stanovisko k riešeniu nosného dopravného systému," píše sa vo výzve. Ak mestskí poslanci neschvália snahu mesta uchádzať sa o prostriedky z eurofondov, môže to podľa petržalských poslancov znamenať "ďalšie roky otáľania, diskusií a hľadania financií, ale aj absolútny kolaps dopravy, a s tým súvisiace nedozerné problémy, ktoré skomplikujú život v hlavnom meste."

Poslanci mestského zastupiteľstva budú na zasadnutí 31. marca rozhodovať o tom, či sa hlavné mesto bude uchádzať o prostriedky z eurofondov z Operačného programu Doprava na riešenie nosného systému hromadnej dopravy. Riešením by malo byť vybudovanie koľajovej trate z Janíkovho dvora v Petržalke na Šafárikovo námestie. Mesto to musí stihnúť v programovacom období 2007 - 2013 s možnosťou čerpať financie z Európskej únie do roku 2015. Trať by mala plniť aj funkciu integrovanej dopravy a mala by sa vybudovať v dvoch etapách. Prvou je prepojenie Šafárikovho námestia po Bosákovu, pričom trať by mala viesť po povrchu. Tento úsek, vrátane rekonštrukcie Starého mosta, by mohli dokončiť do konca roka 2013. Druhú časť Bosákova-Janíkov dvor by mali postaviť v rokoch 2013 - 2015.

(sita)

Páčil sa vám článok?