Petržalka má projekt Domáceho tiesňového volania

18.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská časť Petržalka spustí pilotný projekt Domáceho tiesňového volania, zameraný na zníženie zdravotných a sociálnych rizík starších, alebo postihnutých osôb. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa mestskej časti Mária Grebeňová-Laczová.

Mestská časť pripravila pre občanov s trvalým pobytom v Petržalke novú telefónnu asistenčnú službu v spolupráci s Asociáciou samaritánov Slovenskej republiky. „Snahou mestskej časti je, aby dôchodcovia mohli viesť samostatný život vo vlastnom domácom prostredí a pritom mali záruku okamžitej pomoci v prípade potreby," vysvetlil starosta Petržalky Vladimír Bajan.

Domáce tiesňové volanie využíva moderné telekomunikačné technológie. Senior nosí na ruke náramok, ktorý slúži ako vysielačka. V krízovej situácii senior vyšle jednoduchým použitím tlačidla na náramku núdzový signál a dispečer tiesňovej služby sa s ním okamžite spojí a zistí, akú pomoc senior potrebuje a okamžite ju zabezpečí. Hlavným cieľom novej služby je znížiť zdravotné a sociálne riziká starých alebo postihnutých osôb tým, že budú mať so sebou pomoc sedem dní v týždni a 24 hodín denne.

Pilotný projekt Domáceho tiesňového volania chce mestská časť vyskúšať medzi dvadsiatimi dôchodcami. Seniori, ktorí majú o takúto asistenčnú službu záujem, môžu kontaktovať mestskú časť na miestnom úrade na oddelení sociálnych vecí na Kutlíkovej ulici.

(sita)

Páčil sa vám článok?