Poslanci možno opäť predložia návrh na tajomníka

16.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci miestneho zastupiteľstva bratislavskej mestskej časti Karlova Ves zvažujú, či návrh na tajomníka miestnej rady opäť predložia na zastupiteľstve. V poslaneckom klube prebieha diskusia, kedy a ako to na zastupiteľstve predložiť, uviedol poslanec Stanislav Žiačik (SDKÚ-DS).

Starostka mestskej časti Iveta Hanulíková (Smer-SD) však s funkciou tajomníka miestnej rady nesúhlasí, preto vo februári pozastavila uznesenie poslancov o tejto funkcii. V tomto poste vidí jasné obchádzanie zákona, pretože podľa nej zákon o obecnom zriadení od 1. januára zrušil funkciu uvoľneného poslanca. "Akceptovala som návrh väčšinového klubu poslancov a v súčasnosti už majú vo vedení mestskej časti svoju kandidátku ako zástupkyňu starostky, tak nevidím dôvod existencie ďalšieho podobného postu," uviedla starostka Hanulíková. Opodstatnenie zriadenia funkcie tajomníka by videla iba v tom prípade, keby nebol navrhnutý zástupca starostu.

Ako uviedla Hanulíková, tajomník miestnej rady by mal poberať odmenu 1 429 eur mesačne, pričom by bol bez pracovného pomeru, bez povinností zamestnanca a bez stanoveného pracovného času. Odmena sa jej zdá privysoká. "Na porovnanie uvádzam, že radový poslanec poberá odmenu priemerne 120 eur mesačne a to len vtedy, ak je prítomný na zasadnutiach komisií a rokovaniach zastupiteľstva." dodala Hanulíková. Upozornila tiež na to, že takáto funkcia nie je zriadená v žiadnej inej mestskej časti.

Poslanci sú však o potrebe tajomníka miestnej rady presvedčení. Podľa Stanislava Žiačika (SDKÚ-DS) je táto funkcia jeden z kontrolných mechanizmov, aby mali poslanci informácie o pravom stave mestskej časti. Miestne zastupiteľstvo má podľa neho záujem, aby tajomník rady plne pracoval a zodpovedne riešil problémy, čiže nie, aby išlo o tiché miesto. Odmena tajomníka vo výške 1 429 eur sa im zdá primeraná.

(sita)

Páčil sa vám článok?