Bajan nesúhlasí s výstavbou na Dudovej

15.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

Starosta Petržalky považuje súhlasné záväzné stanovisko hlavného mesta Bratislavy k investičnému zámeru polyfunkčného domu na rohu Starohájskej a Dudovej ulice za neprijateľné. Investor tu chce postaviť objekt so 70-timi bytmi, garážou so 79-timi státiami a 13 parkovacími miestami.

Podľa starostu Vladimíra Bajana vytvára tento zámer niekoľko problémov. Najvýraznejším z problémov je podľa Bajana umiestnenie objektu na parkovisku s 33-mi státiami. Podľa Bajana nie je možné, aby mesto súhlasilo s takýmto zámerom, keď vie, aká je situácia v Petržalke so statickou dopravou.

V stanovisku mesta sa uvádza, že stavbou bude zabraté jestvujúce parkovisko s 33-mi parkovacími miestami a bude možné vystavať 34 pozdĺžnych parkovacích státí pri Starohájskej ulici. "Presúvať autá z parkovísk na komunikácie je predsa míľový krok späť, to nemá nič spoločné so zdravým rozumom, mesto namiesto toho, aby nám pomáhalo, nám podkladá polená pod nohy," dodáva starosta Petržalky. Ako upozornil, ide o stanovisko bývalého vedenia mesta.

Problémom stanoviska hlavného mesta je podľa Bajana aj skutočnosť, že ho vydalo bez predchádzajúcej konzultácie s mestskou časťou. Bajan verí, že sa to zmení, keďže súčasným primátorom je bývalý starosta, ktorý presne vie, aké problémy môže takýto postup spôsobovať. Aj v návrhu priorít hlavného mesta na najbližšie obdobie je zámer zaviesť systém dvoch pečiatok pri vydávaní stanovísk k investičnej činnosti - teda záväzné stanovisko mesta vydať až po vyjadrení mestskej časti a taktiež diskutovať o efektívnejšom výkone kompetencií mesta a mestských častí, vrátane potrebného majetku a finančných prostriedkov.

Podľa primátora Milana Ftáčnika chce mesto nájsť spôsob vydávania záväzných stanovísk k investičným projektom tak, aby o nich mestské časti vedeli. Ftáčnik nedávno uviedol, že má viacero žiadostí starostov, ktorí žiadajú prehodnotenie stanovísk bývalého vedenia magistrátu. Podľa Ftáčnika existujú investície, o ktorých mestské časti nevedia a mesto sa nimi zaoberá. Mesto chce preto žiadosti o záväzné stanoviská zverejňovať na internete, čo bude podnetom pre mestské časti, aby avizovali, ku ktorým žiadostiam sa chcú vyjadriť. "Chápem ako bývalý starosta prirodzenú potrebu mestských častí vyjadrovať sa k tomu, čo mesto robí," uviedol Ftáčnik. Podľa neho je však nesmierny problém usporiadať v 30 dňovej lehote vyjadrenie mestskej časti, urbanistickú komisiu mesta a ešte aj vydanie stanoviska. O probléme preto chce ešte diskutovať so starostami.

Záväzným stanoviskom mesto osvedčuje, že navrhovaný projekt je v súlade s územným plánom. Podľa Ftáčnika je cesta k tomu, aby sa mohlo prehodnotiť záväzné stanovisko, námietka stavebného úradu, ktorým je mestská časť. Námietkou sa potom môže zaoberať znovu hlavné mesto. "Musí mať na to ale podnet stavebného úradu a musia tam byť vecné námietky voči vydanému záväznému stanovisku," uviedol Ftáčnik.

(sita)

Páčil sa vám článok?