Sobášna sieň začne fungovať túto sobotu

15.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

Prvá oficiálna svadba v novej sobášnej sieni Prvej konskej železnice v bratislavskom Novom Meste bude už túto sobotu. O svadbu má v tento deň záujem päť zasnúbených párov. Sobášiť bude starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa mestskej časti Alžbeta Klesnilová. Tento týždeň dokončujú úpravu sobášnej siene, matričnej miestnosti, miestnosti pre účinkujúcich a šatne. Sieň ešte musia vyzdobiť kvetmi.

Ako Klesnilová uviedla, k dnešnému dňu matričný úrad eviduje 28 žiadostí o sobáše v novej sieni. Niektoré z nich sa majú konať až v lete či na jeseň. Sobášiť sa v sieni bude vždy v sobotu, a to v čase od 11.00 do 17.00. Záujemcovia o sobáš v inom čase budú musieť zaplatiť poplatok 16,50 eura. Pre občanov Slovenskej republiky, z ktorých aspoň jeden je obyvateľom Nového Mesta, je sobáš bezplatný. Ak ani jeden zo snúbencov nemá v mestskej časti trvalý pobyt, musia predložiť povolenie z miesta trvalého pobytu jedného z nich. Poplatok za takéto povolenie je 16,50 eura, pričom sobáš ich bude stáť rovnako 16,50 eura.

Matrika podľa Klesnilovej predpokladá zvýšený záujem o sobáše v novej sobášnej sieni, a to nielen z radov Novomešťanov, ale aj obyvateľov iných mestských častí, ale aj miest a obcí. So zvýšeným záujmom sú však podľa Klesnilovej spojené zvýšené náklady najmä na energie a účinkujúcich, teda speváčku, recitátorku, organistku. Preto je na rokovanie miestneho zastupiteľstva predložený návrh na zvýšenie príspevku na obrad v novej sobášnej sieni. Zaplatiť by ho mali tí snúbenci, z ktorých ani jeden nemá trvalý pobyt v Novom Meste. Navrhovaná suma príspevku je 100 eur. Miesta rada odporučila miestnemu zastupiteľstvu schválenie tohto návrhu.

(sita)

Páčil sa vám článok?