Dvojicu exposlancov z Devínskej oslobodili

9.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

Špecializovaný trestný súd dnes oslobodil spod obžaloby v údajnej úplatkárskej kauze bývalých poslancov miestneho zastupiteľstva Devínskej Novej Vsi Jozefa M. a Petra Z. Dôvodom rozhodnutia je, že sa nepreukázalo spáchanie skutku, za ktorý boli stíhaní. Prokurátor sa proti verdiktu hneď v pojednávacej miestnosti odvolal, obžalovaní sa práva na odvolanie vzdali.

Prípad súvisí s predajom mestského pozemku blízko spoločnosti Volkswagen v Bratislave. Prokurátori pôvodne žaloval Jozefa M. a Petra Z., že ako poslanci Miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava - Devínska Nová Ves v roku 2006 prisľúbili hlasovať za predaj viac ako 21 hektárov ornej pôdy a pričiniť sa o zmenu klasifikácie pôdy a ovplyvniť i svojich kolegov.

Od záujemcu Igora J. za to podľa obžaloby údajne žiadali úplatok vyše 66-tisíc eur (dva milióny korún). V marci 2007 podľa záverov vyšetrovania už žiadali úplatok 16 596 eur (pol milióna korún) za pomoc pri predaji toho istého pozemku od zástupcu zahraničnej firmy. Zástupca investora však bol policajný agent.

Práve v nasadení agenta bol problém. Podľa súdu totiž polícia navodila situáciu, ktorá by sa bez jej angažovania do udalosti nebola vôbec vyvinula. Preto aj súd vyhotovené nahrávky nemohol vyhodnotiť ako dôkaz.

(sita)

Páčil sa vám článok?