Poslanci chcú vedieť o financiách mesta

1.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

Poslanecké kluby SDKÚ-DS, Most-Híd, SaS, OKS a KDH v bratislavskom mestskom zastupiteľstve vyzvali vedenie mesta, aby v čo najkratšom čase poskytli poslancom a verejnosti relevantné informácie o finančnej situácii mesta, vrátane záväzkov a neuhradených faktúr.

Uviedli to na dnešnej tlačovej konferencii poslanci Ivo Nesrovnal (SDKÚ-DS, Most-Híd), Katarína Augustinič (SaS a OKS) a Peter Lenč (KDH). „Potrebujeme informácie o príprave rozpočtu, pretože poslanci nemôžu plánovať svoje priority bez informácií o stave rozpočtu," uviedol Nesrovnal.

Poslanci sa veľa informácií dozvedajú z médií ešte predtým, ako sa dostanú na prerokovanie do komisií. Poslankyňa Katarína Augustinič si nemyslí, že takáto spolupráca je produktívna. „Nevieme, či náhodou mesto nepotrebuje ozdravný režim, nevieme, kto to vôbec vie," uviedol poslanec Nesrovnal.

Poslancom sa taktiež nepáči, že mesto dodnes nepredstavilo zastupiteľstvu návrhy na pozíciu viceprimátorov a rovnako im neboli predložené ani nominácie do kontrolných orgánov v podnikoch s účasťou mesta. Všetky krajské mestá aj mestské časti už podľa Nesrovnala majú svojich viceprimátorov, hlavné mesto zostáva bez vedenia už tretí mesiac.

Naďalej prebiehajú pravidelné stretnutia politických strán s primátorom o postoch viceprimátora, ale nevedú podľa Nesrovnala k výsledku, pretože predstavy mesta sú vzdialené výsledkom volieb. „Vyzývame vedenie, aby prestalo s týmto laxným postupom a začalo aktívne spolupracovať s poslancami tak, aby sa problémy začali riešiť," uviedol Nesrovnal

Primátor Milan Ftáčnik si podľa Nesrovnala postavil kampaň na kritike vedenia podnikov s účasťou mesta a tri mesiace po voľbách mu zrazu nič neprekáža. „Podniky nezverejňujú faktúry a verejnosť nemá kontrolu nad ich hospodárením," uviedol. Poslanci by chceli primátora požiadať, aby program valného zhromaždenia v podnikoch s účasťou mesta prerokoval v mestskom zastupiteľstve ešte predtým, než sa uskutoční.

Výsledkom by bolo odporúčanie zastupiteľstva pre primátora, ako má postupovať na valnom zhromaždení. Poslanci podľa Nesrovnala ani nevedia o návrhoch do vedenia podnikov s účasťou mesta. „Občania zverili zodpovednosť za podniky koalícii, tento fakt treba premietnuť do návrhov," uviedol Nesrovnal. Poslanci chcú o svojej predstave diskutovať aj na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva vo štvrtok.

(sita)

Páčil sa vám článok?