Henbury chce nájomné za užívanie pozemkov

1.3.2011
0
Páčil sa vám článok?

Spoločnosť Henbury Development na základe odborných analýz žiada od mesta Bratislava za užívanie pozemkov pod budovami bratislavského PKO a nezastavaných pozemkov určených pre cestu a iných plôch mesačne štyri eurá za jeden meter.

Uvádza sa to v stanovisku vlastníka týchto pozemkov - spoločnosti Henbury Development, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa projektu Nové PKO Marta Bujňáková. Investor odovzdá budovy PKO mestu Bratislava, aby objekt technicky spravovalo do rozhodnutia o budúcej podobe nábrežia.

Spoločnosť Henbury Development ako vlastník pozemkov, ktoré sú nevyhnutným predpokladom užívania stavby PKO, podľa Bujňákovej vyzvala mesto na rokovanie o podmienkach užívania týchto pozemkov a o výške odplaty za ich užívanie. Bujňáková tvrdí, že napriek enormnej snahe investora mesto do 28. februára nepreukázalo žiaden záujem o konštruktívnu dohodu. Hovorca bratislavského magistrátu Ľubomír Andrassy dnes pre agentúru SITA uviedol, že mesto bude s investorom o podmienkach vrátenia objektu rokovať.

Spoločnosť Henbury Development sa verejne zaväzuje rozdeliť časť peňazí z nájomného za pozemky pod budovou PKO na kultúrne a charitatívne projekty pre Bratislavčanov. Investor opakovane deklaruje svoj záujem zachovať v danej lokalite aj kultúrnospoločenskú sálu, ktorá od roku 2005 je súčasťou projektového zámeru investora v lokalite nábrežia.

Podľa spoločnosti je požiadavka bratislavského magistrátu na odovzdanie budovy PKO porušením uzatvorených a platných zmlúv. Stavbu PKO podľa hovorkyne odovzdali spoločnosti Henbury Development na to, aby ju zbúrala na základe preberacieho protokolu a v súlade so zmluvou o spolupráci. Spoločnosť Henbury Development aj naďalej trvá na platnosti uzatvorených zmlúv a bude sa domáhať určenia ich platnosti súdnou cestou. Zároveň sa bude v súdnom konaní žalobou domáhať zaplatenia náhrady škody, ktorá vznikla v súvislosti s porušovaním zmlúv zo strany mesta a zmarením investície spoločnosti. Termín na podanie žalôb - 30. apríl tohto roka, je podľa Bujňákovej konečným termínom pre vyriešenie situácie zmierlivou cestou.

Snahou spoločnosti Henbury Development bolo a je dohodnúť sa o budúcej podobe nábrežia v prospech Bratislavy, dobudovať druhú etapu polyfunkčnej zóny a mestskej promenády, píše Bujňáková. Spoločnosť podľa nej navrhovala aj možnosť architektonicky začleniť časť PKO do projektu a tak vyjsť v ústrety tej časti verejnosti, ktorá požaduje zachovanie tzv. "genius loci". S poľutovaním konštatujeme, že konanie hlavného mesta a nedostatok snahy nájsť konštruktívne riešenia jednoznačne poškodzujú záujem všetkých Bratislavčanov," uvádza sa vo vyhlásení.

(sita)

Páčil sa vám článok?