Magistrát chce zriadiť v Starej tržnici trh

24.2.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský magistrát pracuje na zámere pripraviť budovu Starej tržnice v Starom Meste pre zriadenie trhu. Pre agentúru SITA to uviedol Michal Stuška z magistrátu hlavného mesta.

Mesto však už na základe niekoľkoročnej prevádzky trhoviska počíta s tým, že prevádzka trhoviska by tu bola aj v budúcnosti stratová, prípadne nerentabilná pre samotných trhovníkov. Mesto chce preto predstaviť novú koncepciu vhodného spojenia viacerých súvisiacich funkcií v tomto priestore. Mestská časť Staré Mesto taktiež uvíta využitie tržnice ako verejného priestoru, či už vo forme trhoviska alebo v inej, podobnej funkcii pre občanov. Podľa starostky Tatiany Rosovej je však potrebné pred rozhodnutím o využití Starej tržnice vypracovať projekt, ktorý ukáže, či je to ekonomicky zmysluplné a výhodné. "Predbežne sa uvažuje napr. o mestských bazároch, ponuke typických remesiel nášho mesta, prezentáciách produktov a gastronómie iných krajín Európy a sveta, najmä tých, ktoré majú v Bratislave svoje zastúpenie, či vianočné a veľkonočné bazáre pod záštitou manželiek veľvyslancov," uviedol Stuška.

V minulom volebnom období poslanci návrh zachovať pôvodnú funkciu Starej tržnice neschválili. Poslanci presadzovali, že najprv musí byť vypracovaný projekt, ktorý by overil, či bude tržnica takto schopná fungovať. V súčasnosti sa magistrát zaoberá prípravou materiálu, skúma a hodnotí technický stav objektu tržnice. V krátkom čase chce zadať a spracovať predbežný projekt, z ktorého vyplynie potreba opráv a dispozičné riešenie trhoviska. Presný objem finančných nákladov na tržnicu vyplynie podľa Stušku z presného účelu tržnice, potrieb opráv a z projektu. Po spracovaní projektu, technických podkladov a rozpočtu predloží materiál o tržnici magistrát mestskému zastupiteľstvu. 

Jednou z možností fungovania tržnice je kombinácia funkčného trhoviska a obchodných prevádzok, s možnosťou poskytnúť priestor pre krátkodobú kultúrnu spoločenskú akciu. Mesto má ambíciu nastaviť takú kombináciu prevádzok, ktorá by bola rozpočtovo neutrálna, čiže bez strát. "To znamená, že bude zrejme nevyhnutné kombinovať menej rentabilné, ale občiansky atraktívne funkcie, napr. s príjmami z prenájmu časti priestorov," uviedol Stuška. Ďalším cieľom magistrátu je verejne zatraktívniť budúce využitie budovy. Využitie priestoru je však podľa Stušku limitované samotnou koncepciou a dispozíciami budovy a jej interiéru, rovnako aj skutočnosťou, že problém parkovania je práve v okolí Starej tržnice mimoriadne aktuálny a priebežne sa za posledné roky zhoršil. 

Od marca 2010 je tržnica prenajatá pre Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS), ktoré v nej zabezpečuje rôzne kultúrne podujatia. Prenájom mu končí 31. mája. Jedno podlažie v administratívnej časti budovy slúži pre potreby pracovníkov magistrátu. V roku 2010 boli celoročné náklady na budovu tržnice rádovo 42 500 eur. Ide spravidla o náklady na elektrinu, plyn a vodu.

(sita)

Páčil sa vám článok?