Staromešťania budú opäť čistiť chodníky

16.2.2011
0
Páčil sa vám článok?

Staromestské miestne zastupiteľstvo v utorok zmenilo všeobecne záväzné nariadenie o držiavaní čistoty a poriadku na území mestskej časti a povinnosť celoročne upratovať chodníky a v zime z nich odhŕňať sneh opäť preniesla na občanov - vlastníkov priľahlých nehnuteľností.

Zmenu nariadenia presadili vedúci oddelenia správnych činností Karol Pancza a nová starostka Tatiana Rosová. Ich návrh podporila dvojtretinová väčšina staromestských poslancov. Odvolali sa pritom na cestný zákon, podľa ktorého závady v schodnosti chodníkov sú povinní bez prieťahov odstraňovať vlastníci, správcovia alebo užívatelia priľahlých nehnuteľností.

Nad rámec zákona však budú Staromešťania povinní odstraňovať aj znečistenie chodníkov, a to zametaním, odstraňovaním nečistôt, buriny, náletov, odpadkov. Nové nariadenie im súčasne zakazuje zhŕňať nečistotu na okraj miestnej komunikácie a ponechať ho na chodníku.

Predchádzajúce zastupiteľstvo vlani v septembri túto povinnosť vlastníkov zrušilo s tým, že o schodnosť chodníkov sa bude starať správca komunikácie, ktorým je mestská časť. Od januára tohto roka tak miestna samospráva nenútila Staromešťanov upratovať chodníky, aj keď podľa zákona zostala na nich zodpovednosť za škody, ktorých príčinou boli závady v schodnosti chodníkov. To sa však po utorku mení a aj Staromešťania budú musieť upratovať obecné chodníky, ak tak neurobia, budú vystavení sankciám mestskej polície a úradníkov.

Proti zmene nariadenia sa postavili len piati staromestskí poslanci - Miriam Babčanová, Martin Borguľa, Marek Čambal, Marta Černá a Štefan Holčík. Poslanec M. Borguľa upozornil, že podľa štatútu hlavného mesta je mestská časť povinná starať sa aj o zverené verejné priestranstvá, teda aj chodníky. Vyjadril obavu, že jedinou zmenou, ktorú nové nariadenie prinesie, budú pokuty pre vlastníkov nehnuteľností, ktorí nestihnú odhrnúť sneh alebo odstrániť odpadky z obecného chodníka.

Za zmenu nariadenia paradoxne hlasovali aj traja poslanci, ktorí pred polrokom podporili doterajšie znenie nariadenia - Peter Osuský, Kamil Procházka a Soňa Párnická. Prečo tak zásadne zmenili názor, nevysvetlili, prví dvaja dokonca obhajovali súčasnú zmenu tvrdením, že mestská časť nemá na čistenie chodníkov peniaze ani ľudí, tak nech to čistia Staromešťania.

(brn)
Páčil sa vám článok?