Henbury sa chce o platnosť zmlúv súdiť

15.2.2011
0
Páčil sa vám článok?

Spoločnosť Henbury Development, s.r.o. ktorá vlastní pozemky pod súčasným Parkom kultúry a oddychu (PKO) v Bratislave nesúhlasí s právnym názorom mesta, že zmluvy okolo PKO sú neplatné. Uvádza sa to v liste spoločnosti primátorovi Bratislavy.

Investor je presvedčený, že predchádzajúci súhlas mestského zastupiteľstva na uzatvorenie zmlúv bol udelený, o čom bol opakovane ubezpečovaný zo strany hlavného mesta. O určení platnosti zmlúv sa preto spoločnosť chce domáhať na súde. Ak by sa podľa Henbury preukázalo, že hlavné mesto konalo protiprávne a uzatvorilo zmluvy bez súhlasu mestského zastupiteľstva, bude sa musieť za tento nelegitímny postup zodpovedať. Výška spôsobenej škody už podľa investora v tomto čase mnohonásobne presahuje hodnotu stavby PKO.

Keďže hlavné mesto podľa investora neplní zmluvy, investor nemôže začať s výstavbou pripravovanej druhej etapy projektu River Park. Spoločnosť už do projektu investovala nemalé finančné prostriedky. Jej právnici preto spracúvajú podanie žaloby na zaplatenie náhrady škody vzniknutej z porušovania zmlúv zo strany hlavného mesta. Investor sa nebráni odovzdať budovy PKO mestu 28. februára, kedy sa skončí verejná dohoda o zachovaní "status quo".

Henbury Development to odôvodňuje tým, že mesto neumožňuje asanáciu stavieb PKO, a jasne deklarovalo, že takýmto spôsobom bude konať aj naďalej, a to zrejme až do rozhodnutia súdov o otázke platnosti, resp. neplatnosti zmlúv. Držať preto budovy pre spoločnosť nemá význam. Než však dôjde k odovzdaniu stavieb, je podľa investora potrebné na základe vzájomného rokovania špecifikovať podmienky užívania pozemkov patriacich Henbury Development. Súčasné konanie hlavného mesta zároveň spoločnosť považuje za hrubé porušenie "status quo".

Henbury vníma konanie hlavného mesta ako účelovú obštrukciu, výsledkom ktorej má byť expirácia búracieho povolenia. Mesto tým podľa spoločnosti bráni realizácii druhej etapy projektu River Park a v konečnom dôsledku tak poškodzuje záujem všetkých Bratislavčanov. 

Hlavné mesto vyzvalo investora k vráteniu budov PKO do správy mesta na základe právnej analýzy, ktorá sa zaoberala postupom bývalého primátora hlavného mesta Andreja Ďurkovského v kauze PKO. Podľa magistrátu išiel Ďurkovský nad rámec svojich zákonných kompetencií a k podpisu dohody s investorom o spolupráci pri búraní a k vydaniu PKO za účelom jeho búrania bol potrebný súhlas mestského zastupiteľstva. Ten bývalý primátor nemal. Zmluvu o spolupráci s investorom ako aj zmluvu o búraní považuje mesto za neplatné, rovnako za neplatné považuje aj vydanie budovy do rúk developera. 

(sita)

Páčil sa vám článok?