Bratislava a Viedeň majú spoločné témy

21.1.2011
0
Páčil sa vám článok?

Slovenská a rakúska metropola majú množstvo spoločných tém a stoja pred viacerými dôležitými výzvami, ktoré môžu obe samosprávy riešiť spoločne v úzkej koordinácii. Zhodli sa na tom dnes primátor Bratislavy Milan Ftáčnik a veľvyslanec Rakúskej republiky na Slovensku Markus Wuketich počas oficiálneho pracovného stretnutia na pôde bratislavského magistrátu.

Primárne ide o spoluprácu v oblasti vzdelávania mladej generácie, pri vzájomnej podpore turizmu a pri realizácii projektov, ktoré sú spojené s riešením verejnej dopravy či vytváraním nových pracovných príležitostí, pričom niektoré z nich môžu byť spolufinancované aj z fondov Európskej únie.

Podľa rakúskeho veľvyslanca Wuketicha by však spolupráca nemala ostať len na úrovni hlavných miest, ale mala by sa premietnuť na aktívnu cezhraničnú spoluprácu širších regiónov. Prvým krokom k takejto spolupráci by mohli byť projekty smerujúce do oblasti kultúry a prepájania regiónov prostredníctvom cyklistických chodníkov.

 Ftáčnik chce nadviazať na doterajšiu spoluprácu medzi Bratislavou a Viedňou, ale jeho osobným záujmom je rozšíriť ju o konkrétne akcie medzi jednotlivými samosprávnymi inštitúciami, vzdelávacími organizáciami či kultúrnymi spolkami. O konkrétnych projektoch bude bratislavský primátor rokovať so svojím viedenským kolegom už vo februári.

(sita)

Páčil sa vám článok?