SDKÚ-DS bude vo štvrtok voliť krajského šéfa

19.1.2011
0
Páčil sa vám článok?

Voľba predsedu bude vo štvrtok na programe konferencie Regionálneho zväzu SDKÚ-DS v Bratislave. Súčasná bratislavská krajská predsedníčka SDKÚ-DS Lucia Žitňanská totiž v novembri oznámila, že ponúkne svoju stranícku funkciu, ale bude sa o ňu uchádzať opäť.

Žitňanská sa tak rozhodla po výsledkoch komunálnych volieb v Bratislave, keď neuspela Magda Vášáryová v súboji o kreslo primátora. O zvolanie regionálnej konferencie v januári požiadala sama Žitňanská. Tá nemá zatiaľ na funkciu protikandidáta. Navrhnúť ho však môžu aj delegáti priamo na konferencii.

Žitňanská hovorí, že jej strane sa v minulosti nepodarilo „vybudovať" silných komunálnych politikov v Bratislave, ktorí by mohli kandidovať v hlavnom meste na post primátora. „Keď sme sa v Bratislave pred 2,5 rokmi očistili od istých ľudí, začínali sme ako keby na zelenej lúke v SDKÚ-DS, prišli úplne iní ľudia, čo sa stalo v polke volebného obdobia," konštatovala pred časom Žitňanská pre agentúru SITA. Napokon kandidovala poslankyňa parlamentu a bývalá diplomatka a herečka Magda Vášáryová, ktorá primátorské voľby v hlavnom meste nevyhrala. „Tento fakt vnímam ako neúspech a preto som ponúkla funkciu," zdôvodnila Žitňanská a dodala, že „ponuky, ktoré prichádzali aj z iných koaličných strán, neboli kvalitnejšie ani vyprofilovanejšie ako pani Vášáryová". 

Žitňanská pripomenula, že po parlamentných voľbách veľa osobností jej strany odišlo do exekutívnych funkcií. Meranie úspešnosti bratislavskej organizácie SDKÚ-DS je podľa nej zložité. "Po dva a pol roku, čo vediem SDKÚ v Bratislave, potom, čo sme sa dokázali v Bratislave očistiť od ľudí, ktorí podľa mňa robili SDKÚ zlé meno, sa nám mnohé podarilo. 

Okrem toho, že sme boli úspešní v župných voľbách, SDKÚ dobre obstála v parlamentných voľbách, tak aj v zastupiteľstvách v komunálnych voľbách máme viac poslancov a starostov, ako sme mali predtým," myslí si Žitňanská. Pripúšťa však, že práve pozícia primátora je symbolická, navyše keď Bratislave vládli dve desaťročia pravicoví kandidáti a teraz to tak už nie je. O pozíciu krajskej šéfky sa bude uchádzať znova preto, že svoju robotu nevidí ako dokončenú. 

(sita)

Páčil sa vám článok?