Nový starosta a poslanci Rače zložili sľub

28.12.2010
0
Páčil sa vám článok?

Zložením slávnostného sľubu sa v pondelok ujali svojich funkcií noví poslanci bratislavskej Rače a nový starosta mestskej časti Peter Pilinský (Strana zelených). Nové miestne zastupiteľstvo je pravicové. Väčšinu v 15-člennom miestnom parlamente získala koalícia SDKÚ-DS - SaS - KDH - OKS, ktorá obsadila sedem kresiel.

Koalícia Smer-SD - Most-Híd - Strana zelených Slovenska má troch poslancov, dvaja poslanci sú za Stranu zelených a dvaja sú nezávislí. Do miestneho zastupiteľstva sa dostal aj jeden zástupca Nezávislého fóra.

Nový starosta Peter Pilinský sa v úvode svojho príhovoru poďakoval svojmu predchodcovi a bývalým poslancom za všetko pozitívne, čo v predchádzajúcom období urobili pre mestskú časť. Starosta však nezostal len pri ďakovaní, ale upozornil, že bývalý starosta Ján Zvonár je zodpovedný za to, v akom stave sa momentálne nachádza mestská časť, že mnohí občania nie sú spokojní so súčasným stavom a mnohí nedôverujú svojim voleným zástupcom v miestnom parlamente alebo sa o komunálne veci ani nezaujímajú. Nový starosta chce preto vrátiť obyvateľom Rače, Krasňan a Východného dôveru v samosprávu a v miestny úrad. Ten by mal byť voči verejnosti otvorený, mal by zverejňovať informácie aj nad rámec zákona, mal by konať transparentne a samospráva by mala byť pre občanov a presadzovať verejný záujem pred záujmom súkromných investorov.

Pilinský je pripravený na spoluprácu s novými poslancami, ktorým dnes "podal ruku". Nechce rozlišovať medzi dobrými a zlými poslancami, ale ako zdôraznil, je pripravený vypočuť si a presadzovať akýkoľvek dobrý a prospešný návrh, bez ohľadu na to, ktorý z poslancov ho prednesie. Zo svojho volebného programu ako aj z volebných programov zvolených poslancov chce vypracovať dokument pre rozvoj mestskej časti do roku 2014. Chýbať by v ňom nemala napríklad revitalizácia predškolských a školských zariadení, budovanie športovísk, ochrana zelene či starostlivosť o seniorov i mladé rodiny. "Verím, že začíname písať novú kapitolu histórie Rače," dodal Pilinský.

Starosta Rače bude zatiaľ bez zástupcu

Nový starosta Rače Peter Pilinský (Strana zelených) bude zatiaľ bez svojho zástupcu. Rozhodli o tom dnes miestni poslanci, ktorí v tajnej voľbe nezvolili za vicestarostu Miloša Máťuša (Strana zelených). Toho navrhol starosta po rokovaniach s politickými stranami. Podľa neho mal Máťuš na vykonávanie tejto funkcie aj mandát od voličov, od ktorých v novembrových komunálnych voľbách získal druhý najvyšší počet hlasov. Ku kompetenciám vicestarostu malo pritom patriť napríklad zastupovanie mestskej časti vo vzťahu k štátnym orgánom či právnickým a fyzickým osobám. Taktiež by mal podporovať vinárstvo, cestovný ruch a dohliadať na plnenie uznesení miestnej rady a miestneho zastupiteľstva v týchto oblastiach. Vypracúvať by mal taktiež materiály v súvislosti s platom či odmenou starostu a miestneho kontrolóra. Poslanci však návrh starostu nepodporili, keďže za neho hlasovalo sedem poslancov, šiesti boli proti a dva hlasovacie lístky neboli platné.

Starosta Rače bude poberať základný plat

Nový starosta bratislavskej Rače Peter Pilinský (Strana zelených) bude dostávať len základný plat, teda bez akéhokoľvek navýšenia. Jeho výška bude predstavovať 3,21-násobok priemernej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok. Rozhodli o tom dnes miestni poslanci, ktorí jednohlasne podporili návrh samotného starostu. Ten požaduje aj pre nepriaznivú finančnú situáciu len zákonom stanovený plat. Poslanec Michal Drotován (SDKÚ-DS - SaS - KDH - OKS) za poslancov privítal tento návrh starostu a skonštatoval, že Rača by mohla ísť iným samosprávam príkladom.

(sita)

Páčil sa vám článok?