Silvester bude stáť 135 000 eur, väčšinu hradia sponzori

22.12.2010
0
Páčil sa vám článok?

Tohtoročné silvestrovské oslavy v hlavnom meste budú magistrát stáť 135-tisíc eur. Dramaturgia a produkcia programu, čo je asi 80 % všetkých financií, je financovaná vďaka finančnej podpore reklamných a mediálnych partnerov. Hlavné mesto zabezpečuje organizáciu verejného poriadku, vrátane posilnenej MHD, upratovania, zdravotnej a bezpečnostnej služby, ktorá ho bude stáť 15 000 eur.

Centrom silvestrovských osláv bude Hlavné námestie s viachodinovým koncertom, ktorý sa začne o 17:00 a potrvá približne do pol druhej po polnoci. Medzi účinkujúcimi budú bratislavské silvestrovské stálice ako Polemic, Hex, Vidiek, bratislavskú silvestrovskú premiéru čaká Lavagance, Hudba z Marsu či Billy Barman. Na Hviezdoslavovom námestí bude pre návštevníkov pripravená veľká diskotéka od 22:00 až do tretej ráno. Od 16:00 tu budú vystúpenia rôznych street performerov pre deti a dospelých, nebudú chýbať ani obľúbení Cigánski Diabli. Novinkou tohtoročných silvestrovských osláv v hlavnom meste bude hromadné púšťanie lampiónov šťastia. Lampióny šťastia sa budú predávať v rámci verejnej zbierky od 22:00 do 23:00 v štyroch stánkoch na Hviezdoslavovom námestí a v štyroch stánkoch na Námestí Ľ. Štúra. Hromadné vypúšťanie lampiónov šťastia sa začne o 23:00 na nábreží pri Dunaji, medzi Novým a Starým mostom. Vyvrcholením tohtoročných silvestrovských osláv bude už tradične polnočný ohňostroj, ktorému bude predchádzať odpočítavanie posledných sekúnd starého roka na Rázusovom 

Nad organizáciou a bezpečnosťou podujatia bude v uliciach hlavného mesta dohliadať niekoľko stoviek usporiadateľov, vrátane policajtov. Sídlom organizačného štábu bude Primaciálny palác na Primaciálnom námestí. Stan rýchlej pomoci a ošetrovňa Červeného kríža budú umiestnené na Palackého ulici. V pohotovosti budú tiež vozidlá rýchlej zdravotnej pomoci, ktoré budú pristavené na Hviezdoslavovom námestí, Primaciálnom námestí a v spodnej časti Michalskej ulice. O požiarnu bezpečnosť sa bude starať 10-členná jednotka Dobrovoľného hasičského zboru Bratislava - Staré Mesto. 

Do jednotlivých zón zábavy budú môcť návštevníci vstúpiť iba cez určené vstupy, na ktorých bude polícia vykonávať preventívne kontroly od 19:00. Polícia bude dohliadať na to, aby návštevníci neboli vybavení bodno-sečnými zbraňami, ktoré by mohli ohroziť život a zdravie. V centre mesta bude aj sedem pevných vstupov, cez ktoré občania nebudú môcť prejsť, pretože vstúpiť do centra zábavy bude možné jedine cez kontrolované vstupy. Stratené deti bude polícia sústrediť v sídle svojho organizačného štábu a prostredníctvom moderátorov bude vyzývať rodičov. 

Osobné vozidlá nebudú mať počas Silvestra povolený vstup do pešej zóny už od rána od 9:00. Budú môcť parkovať len vo vnútorných garážach alebo dvoroch. Organizátori odporúčajú návštevníkom, aby využili najmä mestskú hromadnú dopravu. Cez Rázusovo nábrežie a Vajanského nábrežie, Mostovú a Jesenského ulicu budú premávať električky len do 20:00, potom budú presmerované cez tunel. Mestská hromadná doprava tu bude obnovená v raňajších hodinách po uprataní a skončení ohňostroja. Premávka denných liniek bude do 21:00, od 21:30 začne premávka nočných liniek. Pre prepravu návštevníkov osláv bude zabezpečené posilnenie liniek nočnej dopravy prakticky zo všetkých častí mesta. 

Hlavné občerstvovacie zóny sa budú nachádzať na Hviezdoslavovom námestí a v západnej časti Hlavného námestia. Organizátori zabezpečili tiež 30 kusov ekologických WC na Františkánskom a Hviezdoslavovom námestí.

(sita)

Páčil sa vám článok?