Noví poslanci Karlovej Vsi o restoch po starých

9.12.2010
0
Páčil sa vám článok?

Noví poslanci bratislavskej Karlovej Vsi by sa mali popasovať s nedoriešenou zmenou rozpočtu na tento rok, prípadne aj so stále neuzatvoreným záverečným účtom mestskej časti za rok 2009.

Mimoriadne rokovanie je podľa prednostu miestneho úradu Rastislava Velčeka zvolané na 16. decembra. Ide o resty, ktoré novému poslaneckému zboru zanechal bývalý miestny parlament. Ten sa mal týmto témam venovať na niekoľkých mimoriadnych zasadnutiach, takmer všetky však neboli uznášaniaschopné.

Pritom to boli samotní poslanci, ktorí požiadali starostku Ivetu Hanulíkovú, aby splnila doteraz nesplnené uznesenie, v ktorom ju požiadali, aby do záverečného účtu mestskej časti doplnila aj chýbajúci výsledok z oblasti tepelného hospodárstva a aby zabezpečila odstránenie nedostatkov, ktoré uviedla audítorka vo svojej správe. Tá totiž skonštatovala, že pôvodne predložený záverečný účet mestskej časti nie je úplne pravdivý a informácia o hospodárení mestskej časti v roku 2008 a 2009 nie je relevantná. Doriešiť by sa mala tiež zmena rozpočtu, keďže podľa starostky boli niektoré jeho časti nadhodnotené a niektoré zasa podhodnotené a poslanci podľa nej nepristúpili k jeho zmene počas celého roka.

S rozpočtom súvisia aj poslancami napadnuté rozpočtové opatrenia, ktoré starostka podpísala. Miestna kontrolórka Janka Mahďáková sa už na základe uznesenia poslancov obrátila na prokurátora, aby konanie starostky preveril. Zastupiteľstvo sa totiž obáva, že starostkiným konaním mohlo dôjsť k finančnej škode pre mestskú časť a malo by sa preveriť, či karloveská starostka neporušila právomoc verejného činiteľa. Miestny úrad však s obvineniami nesúhlasí a tvrdí, že opatreniami k žiadnej škode pre mestskú čas nedošlo, keďže na výdavkovej stránke nedošlo k prekročeniu ani o jedno euro. Že je všetko v poriadku mal skonštatovať podľa prednostu aj Najvyšší kontrolný úrad

Mimoriadne zasadnutie bude predchádzať prvému riadnemu rokovaniu, ktoré sa plánuje v januári. Na ňom by sa malo hovoriť o komisiách pri miestnom zastupiteľstve a ich členoch, či o miestnej rade, prípadne aj o výške platu pre starostku. Otázne údajne je, či sa bude rokovať aj o vicestarostovi. Otvorená zostáva aj otázka schvaľovania rozpočtu na rok 2011.

Slávnostný sľub zložili noví poslanci spolu so staronovou starostkou Ivetou Hanulíkovou v utorok tento týždeň.

(sita)

Páčil sa vám článok?