Dúbravka chce objekt múzea opraviť do mája 2011

2.12.2010
0
Páčil sa vám článok?

Objekt budúceho Dúbravského múzea v bratislavskej Dúbravke by mala miestna samospráva zrekonštruovať do konca mája budúceho roka. Pre agentúru SITA to uviedol hovorca mestskej časti Michal Kriško.

Ide o dom na ulici Pod záhradami, kde samospráva plánuje vytvoriť aj klub dôchodcov a priestory pre miestnu organizáciu Matice slovenskej. Budova však bola zanedbaná a dlho nevyužívaná, časť bolo potrebné zbúrať a následne celý objekt zrekonštruovať. Pôvodne mal byť objekt hotový do konca tohto roka, pre oneskorené výberové konanie na dodávateľa sa dokončenie rekonštrukčných prác posunulo. "Podľa uzatvorenej zmluvy s dodávateľom stavby je termín ukončenia stanovený na koniec mája 2011. Schválili to aj poslanci miestneho zastupiteľstva," povedal Kriško. Náklady, vrátanie ceny za projektové práce, by mali dosiahnuť takmer 367-tisíc eur, sumu hradí výlučne mestská časť.

V zrekonštruovanom bývalom rodinnom dome by teda malo vzniknúť múzeum, "miestni nadšenci" podľa hovorcu nachystali takmer dvetisíc exponátov. Tie sa momentálne nachádzajú na školách či na miestnom úrade. Okrem múzea by tu mal byť Klub dôchodcov, podľa vedenia mestskej časti populácia v Dúbravke starne a seniori si žiadajú zvýšenú starostlivosť zo strany obcí a miest. Sídliť by tu mala tiež miestna organizácia Matice slovenskej, ktorá momentálne funguje podľa Kriška v improvizovaných podmienkach.

Už pred časom sa pritom hovorilo aj o tom, že ak všetky zainteresované strany budú súhlasiť, na budove Múzea Dúbravky môže byť aj pamätná tabuľa venovaná rodákovi Gustávovi Husákovi. Tá od 9. decembra 2008, kedy miestni poslanci odsúhlasili jej osadenie, stále nikde nevisí. Termín aj miesto sa niekoľkokrát zmenilo. Momentálne ju má Ústredný výbor Komunistickej strany Slovenska (ÚV KSS), ktorý čaká na to, kým sa vyberie vhodná a "dôstojná" lokalita. Budova múzea komunistom údajne vyhovuje, avšak najprv sa musí zrekonštruovať. K tejto téme sa však budú musieť vyjadriť ešte aj miestni poslanci.

(sita)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie