Poslanci Karlovej Vsi opäť o záverečnom účte 2009

1.12.2010
0
Páčil sa vám článok?

Záverečným účtom bratislavskej Karlovej Vsi za rok 2009 by sa mali vo štvrtok opätovne zaoberať poslanci na mimoriadnom rokovaní miestneho zastupiteľstva. Mestská časť totiž stále nemá uzatvorený záverečný účet za minulý rok, pritom ten je okrem iného dôležitý aj pri príprave budúcoročného rozpočtu.

Táto téma sa tiahne rokovaním miestneho parlamentu už niekoľko mesiacov, naposledy sa ňou mali poslanci zaoberať v polovici novembra na mimoriadnom zastupiteľstve. Avšak podobne ako mnohé predchádzajúce mimoriadne rokovania nebolo ani toto uznášaniaschopné. Z celkového počtu 31 poslancov bolo aj po polhodine od jeho plánovaného začiatku v sále len niečo vyše desať, mnohí sa ospravedlnili. Zástupca starostky Peter Lenč (KHD) nevedel posúdiť, či to poslanci spravili úmyselne, pripustil však, že termín o 10:00 je dosť mimoriadny a mnohí z poslancov mali naplánované iné pracovné povinnosti. Poslanci zväčša začínajú rokovať o 14:00 h.

Jedným z kritizovaných v rámci materiálu o záverečnom účte je fakt, že doteraz nebolo uzatvorené tepelné hospodárstvo za rok 2009. Táto oblasť nebola zahrnutá ani v záverečnom účte mestskej časti za uplynulý rok a zastupiteľstvo podľa poslancov o tom doteraz nedostalo od miestneho úradu všetky relevantné informácie. Prednosta miestneho úradu Rastislav Velček sa však voči akýmkoľvek obvineniam bráni, podľa neho boli niektoré informácie predložené už v septembri. Poslanci mu na to odkázali, že materiál má byť predložený komplexne a kompetentní by sa nemali vyhovárať a stále si meniť aktualizované strany v danom materiáli.

O tom, že záverečný účet mestskej časti nie je úplne pravdivý a informácia o hospodárení mestskej časti v roku 2008 a 2009 nie je relevantná, konštatovala vo svojej správe prednedávnom aj audítorka. Poslanci preto požiadali starostku, aby splnila doteraz nesplnené uznesenie č. 480/2010. V ňom zastupiteľstvo požiadalo starostku, aby do záverečného účtu mestskej časti doplnila aj výsledok z oblasti tepelného hospodárstva, zabezpečila odstránenie nedostatkov, ktoré vytkla audítorka a následne predložila materiál poslancom na prerokovanie.

Poslanci by sa mali zaoberať aj rozpočtovými opatreniami podpísanými starostkou. Miestny parlament je totiž presvedčený, že nakoľko žiadnym svojím uznesením neumožnil starostke meniť či upravovať rozpočet, starostka nemala kompetenciu vydať takéto rozpočtové opatrenie, keďže táto kompetencia je vyhradená zastupiteľstvu. Poslanci preto požiadali miestnu kontrolórku Janku Mahďákovú, aby sa obrátila na prokurátora, ktorý by mal konanie starostky preveriť. Ten má zistiť, či starostka niektorými rozpočtovými opatreniami neporušila právomoci verejného činiteľa. Poslanci sa totiž obávajú, že opatreniami mohlo dôjsť k finančnej škode pre mestskú časť.

Miestny úrad ale s obvineniami nesúhlasí. Podľa prednostu nedošlo týmito rozpočtovými opatreniami k žiadnej škode pre mestskú časť. "Na výdavkovej stránke nedošlo k prekročeniu ani o jedno euro," konštatoval Velček, a že je všetko v poriadku a nedošlo k porušeniu zákona či iných pravidiel mal podľa neho konštatovať aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Kontrolórka sa už minulý týždeň obrátila listom na prokuratúru.

(sita)

Páčil sa vám článok?