Chýbajú peniaze na dostavbu štadióna

11.11.2010
0
Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto nemá dostatok peňazí na zaplatenie prác na rekonštruovanom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Dlh už narástol na vyše 10 miliónov eur.

„Pokiaľ hlavné mesto nezaplatí už ukončené práce, ktoré boli vyfakturované a za ktoré dlhuje stavebníkovi, investorská spoločnosť Ingsteel práce zastaví," na zasadnutí mestského zastupiteľstva to potvrdila riaditeľka Generálneho investora Bratislavy (GIB) Jarmila Tvrdá. Čo by to znamenalo, je jasné, nedokončenie rekonštrukcie ohrozí usporiadanie hokejových majstrovstiev sveta 2011!

K zhoršeniu financovania prišlo po vyčerpaní rozpočtových prostriedkov v máji. Odvtedy neboli zhotoviteľovi uhradené faktúry za jún (736-tisíc eur), júl (2,2 milióna eur), august (milión eur) a september (2,3 milióna eur). Generálny investor Bratislava navyše dlhuje 6,5 milióna eur aj spoločnosti Doprastav, ktorá stavia štyri prístupové komunikácie.

Bratislavský primátor opakovane informoval ministra školstva o platobnej neschopnosti vzhľadom na pokles príjmu mesta. Súčasne požiadal o zvýšenie štátnej dotácie. Informoval, že hlavné mesto nie je platcom DPH, takže 19 percent z dotácie získa štát späť do svojho rozpočtu. Minister školstva primátorovi odpovedal, že v spolupráci s ministerstvom financií sa pravdepodobne uskutoční presun dotácií z roku 2011 na rok 2010. Keďže príjmová časť štátneho rozpočtu sa nenapĺňa podľa predpokladov, štát musí riešiť iné krízové situácie a nemá priestor na ďalšie financovanie rekonštrukcie Zimného štadióna Ondreja Nepelu.

Generálny investor Bratislava preto požiadal o preklenutie dočasnej platobnej neschopnosti formou čerpania úveru alebo postúpením pohľadávky spoločnosti Ingsteel voči spoločnosti GIB ako dlžníkovi banke ako veriteľovi do výšky stopercentnej hodnoty pohľadávok, ktoré uznal GIB. Mesto by tento dlh v budúcich rokoch zahrnulo do výdavkovej časti rozpočtu.

Keď však mali poslanci minulý týždeň o tomto bode rokovať, zastupiteľstvo nebolo trikrát po sebe uznášaniaschopné. Viceprimátor Milan Cílek ho preto prerušil a téma by mala prísť na program na najbližšom zasadnutí. Prešiel však návrh Milana Ftáčnika, aby vznikla komisia na čele s primátorom, ktorá skontroluje všetky vynaložené prostriedky na rekonštrukciu Zimného štadióna Ondreja Nepelu.

(mm)
Páčil sa vám článok?