Na nábreží už stojí socha T. G. Masaryka

27.10.2010
0
Na nábreží už stojí socha t. g. masaryka - Masaryk1
Páčil sa vám článok?

Staromestská samospráva dotvorila Pamätník československej štátnosti na Vajanského nábreží sochou prvého československého prezidenta Tomáša G. Masaryka. Pamätník bude odhalený 28. októbra 2010 večer pri príležitosti výročia vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov v roku 1918.

Po tom, ako Pamätník československej štátnosti medzi Fajnorovým a Vajanského nábrežím, prišiel o sochu leva premiestnenú pred novú budovu SND, kde je súčasťou Pamätníka M. R. Štefánikom, na novom pylóne pred Slovenským národným múzeom stojí Masarykova socha. Skladali sa na ňu Bratislavčania - 115 ľudí prispelo necelými 48 000 eurami. Peniaze nešli a nejdú iba na pokrytie nákladov na tvorbu a výrobu sochy, ale aj na búranie starého pylónu, výstavbu nového, na kamenárske práce či celkovú úpravu pamätníka. Odliatie samotnej sochy stálo 17 160 €. Pod sochou pribudol odliatok podpisu prvého československého prezidenta, ktorý mestu daroval Jaroslav Matějíček, autor kópie sochy T. G. Masaryka.

Osadenie novej sochy na Vajanského nábreží vyplynulo z rozhodnutia staromestských miestnych poslancov. Tí súhlasili, aby plastiku leva na pamätníku odhalenom v roku 1988, pri príležitosti osláv 70. výročia vzniku Československej republiky, nahradila socha prvého československého prezidenta. Originál sochy T. G. Masaryka od Ladislava Šalouna objavil v depozite Mestského múzea Bratislavy poslanec Štefan Holčík. Pôvodne bola v hale Zemskej banky, neskôr skončila v kotolni a potom v depozite múzea.

V lete na mieste pred múzeom odstránili mohutný betónový pylón a vybudovali subtílnejší, na ktorý osadili samotnú sochu. Pamätník potom vrátia do správy hlavného mesta a mestského investora pamiatkovej obnovy Paming.

(rob)

Pamätník československej štátnosti dotvorila socha T. G. Masaryka.
FOTO - Robert Lattacher

Páčil sa vám článok?