Devínska Nová Ves chce riešiť susedské spory

7.9.2010
0
Páčil sa vám článok?

Streľba v bratislavskej Devínskej Novej Vsi bola „vyeskalovaním napätia dlhodobo neriešených problémov,“ odznelo na mimoriadnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva v Devínskej Novej Vsi.

Jeden z obyvateľov mestskej časti obvinil starostu Vladimíra Mráza z dlhodobého neriešenia problémov a nedostatočnej komunikácie mestskej časti s obyvateľmi. Podľa občana každý vedel, že v danej lokalite je problém a vie sa o ďalších miestach, kde takéto problémy sú. Ako uviedol Mráz, mestská časť dala problém preveriť, ale nemala žiadne indície, že by tu bol susedský spor.

Podľa starostu mestská časť rieši problémy a podnety občanov priebežne. „Vytypujeme si ľudí, o ktorých už vieme, že sú problémoví, to znamená, že sú nejaké správne konania vo vzťahu k občianskemu spolunažívaniu a musíme ich vyhodnotiť,“ uviedol Mráz. Podľa neho sú desiatky takých ľudí a spolunažívanie je najhoršie v sídliskových útvaroch. „Skúsime rozanalyzovať obdobné situácie, možno ešte nie tak vyhrotené, ale opakujúce sa, a tieto by sme radi riešili po dohode obidvoch strán v rámci správneho konania,“ uviedol Mráz.

Niektorí občania sa sťažovali aj na miestny rozhlas, ktorého varovanie počas streľby údajne nebolo na vyšších poschodiach vôbec počuť. Podľa primátora hlavného mesta Andreja Ďurkovského je skôr otázkou, ako zabezpečiť informovanosť obyvateľov pri akomkoľvek mimoriadnom stave v celom meste, nielen využitím miestneho rozhlasu. Mesto je podľa primátora pripravené poskytnúť mestskej časti k dispozícii aj finančné prostriedky, ak to bude potrebné. Primátor vidí za udalosťou „zlyhanie nášho vlastného systému“ a podľa neho by v mestskej časti mal byť zvýšený počet policajných hliadok a posilnený aj kamerový systém.

Bratislavská mestská časť Devínska Nová Ves prispeje rodinám pozostalých na zabezpečenie pohrebu po streľbe v mestskej časti sumou 500 eur. Pozostalým každej obete, okrem páchateľa, prispeje aj Bratislavský samosprávny kraj sumou približne 300 eur. Podľa predsedu kraja Pavla Freša by sa nemalo zabudnúť ani na ľudí, ktorí sú zranení.

Pohreby obetí sa budú konať v stredu o 13:00. Pohreb rodiny Slezákovcov bude v krematóriu v Lamači, rodiny Pútikovcov v Devínskej Novej Vsi a rodiny Michaľovcov v Slávičom údolí. Páchateľova rodina sa s miestnym úradom podľa Mráza neskontaktovala.

Devínskou Novou Vsou otriasla minulý týždeň v pondelok okolo 10:00 streľba, ktorú neprežilo osem ľudí. Strelec v byte zastrelil päťčlennú rodinu, išlo o tri ženy, muža a dieťa. Ďalšieho príbuzného rodiny našli pri vchode do domu. Siedmou obeťou bola žena v jednom z panelových domov, ktorú zasiahla zblúdilá strela. Pri policajnej akcii zahynul aj páchateľ tohto brutálneho činu. Ďalších 15 osôb strelec zranil.

(sita)

Páčil sa vám článok?